Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Διαπιστώθηκε ότι η λιραγλουτίδη κατάφερε - πέρα από τη μείωση της γλυκόζης και την απώλεια βάρους - να συμβάλει στην αποφυγή καρδιαγγειακλων επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

H Novo Nordisk ανακοίνωσε τα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA). Ειδικότερα φάνηκε ότι μειώθηκε σημαντικά ο κίνδυνος του σύνθετου, πρωτεύοντος τελικού σημείου του καρδιαγγειακού θανάτου (CV death), του μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου και του μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13% έναντι του εικονικού φαρμάκου, όταν προστέθηκε στην καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή σε 9.340 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. 

«Αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά» είπε ο Dr John Buse, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της LEADER, καθηγητής ενδοκρινολογίας και διευθυντής του Κέντρου Φροντίδας Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Το ότι θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2 μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι σημαντικό, δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και κυρίως σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών».

Η θνητότητα από κάθε αίτιο μειώθηκε κατά 15% με την λιραγλουτίδη έναντι του εικονικού φαρμάκου 

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της μελέτης LEADER, που καταδεικνύουν μια σημαντική μείωση στα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάμματα στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που έλαβαν θεραπεία με λιραγλουτίδη, συμπεριλαμβανομένων όλων των αιτιών θανάτου», δήλωσε ο MadsKrogsgaard Thomsen, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τομέα επιστήμης της Novo Nordisk. «Για εμάς αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, όπου το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης θα εστιάσει πέρα από τον έλεγχο της γλυκόζης».

Το ποσοστό των ενηλίκων, που εμφάνισε ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιο μεταξύ της ομάδας της λιραγλουτίδης και του εικονικού φαρμάκου (62,3% έναντι 60,8%, αντίστοιχα). Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που οδήγησαν σε διακοπή της θεραπείας αφορούσαν στο γαστρεντερικό σύστημα. Η επίπτωση  της παγκρεατίτιδας ήταν μη σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα της λιραγλουτίδης έναντι του εικονικού φαρμάκου.