Κανονικά από αύριο οι ασθενείς θα μπορούν να επισκέπτονται τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αφού η Ένωση των γιατρών αποφάσισε την αναστολή της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Η απόφαση ήρθε ύστερα από συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κατά την οποία διαπίστωσαν αμοιβαία κατανόηση σχετικά με την πληρωμή των οφειλομένων από τον Οργανισμό, αλλά και την λήξη της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γεν. Διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Ι. Βαφιάδης καθώς και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ως αρωγός των θέσεων και προτάσεων της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ, καθώς η Ένωση βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Στην διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  1. Ο ΕΟΠΥΥ εντός των επόμενων ημερών θα εξοφλήσει ιατρικές πράξεις και επισκέψεις του μηνός Μαρτίου
  2. Ο ΕΟΠΥΥ εντός του Σεπτεμβρίου θα αποπληρώσει τις ιατρικές πράξεις του μηνός Απριλίου.
  3. Θα υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίησης της παράτασης της σύμβασης των ιατρών μέχρι 30/9/2015
  4. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ετών προ του 2012
  5. Εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών του έτους 2012
  6. Εντός του Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για σύναψη σύμβασης των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ δίνοντας οριστικό τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς των συνεχών παρατάσεων
  7. Επιβεβαιώθηκε η βούληση του Υπουργού για συμμετοχή της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ στον θεσμικό διάλογο για τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ και την αντιμετώπισή τους.
  8. Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου για το νέο μοντέλο στην ΠΦΥ ο ιδιωτικός τομέας και οι συμβεβλημένοι ιατροί θα έχουν συμμετοχή προς όφελος των ασφαλισμένων και του ιατρικού κόσμου.

Αναστολή κινητοποίησης

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ Γ. Ελευθερίου δήλωσε:"Με απόφαση του ΔΣ της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ αποφασίζουμε την αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να δωθεί ο απαραίτητος χρόνος για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Σε περίπτωση υπαναχώρησης, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ θα καλέσει εκ νέου σε δυναμικές κινητοποιήσεις τα μέλη της, από 1 Σεπτεμβρίου.

Η ΈΝΙ - ΕΟΠΥΥ ζητά την εφαρμογή του Νόμου περί αυτόματης καταβολής των εισφορών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ και καλεί τα ασφαλιστικά ταμεία και το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσουν άμεσα στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς τον ΕΟΠΥΥ ύψους 1,4 δις, προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός να επιτελέσει το έργο του, να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους και να αποπληρώνει κανονικά το σύνολο των παρόχων του."