Το κοινωνικό στίγμα, η περιθωριοποίηση από την ίδια τους την οικογένεια, οι δυσκολίες στον επαγγελματικό χώρο είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διεμφυλικοί (διαφυλικοί) παγκοσίως.

Πολλοί από αυτούς παλεύουν με το Έιτζ (50 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος), αλλά και με την κατάθλιψη (60%). Δεν είναι λίγες, δε, οι φορές που πέφτουν θύματα κακοποίησης (μεταξύ 2008-2016 υπήρξαν 2.115 περιστατικά φόνων διαφυλικών παγκοσμίως, αλλά σίγουρα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος), ενώ αντιμετωπίζουν και μεγαλύτερο κίνδυνο για συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (σεξ χωρίς προφυλάξεις, ναρκωτικά και άλλα).

Σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών, που δημοσιεύθηκαν με αφορμή το 24ο επιστημονικό συμπόσιο της Παγκόσμιας Επαγγελματικής Ένωσης για την Υγεία των Διαφυλικών (WPATH), που πραγματοποιείται φέτος στο 'Αμστερνταμ, σε περίπου 25 εκατομμύρια υπολογίζονται οι διαφυλικοί (διεμφυλικοί) σε όλο τον κόσμο και η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία της υγείας τους.

«Πολλές προκλήσεις υγείας, που αντιμετωπίζουν οι διαφυλικοί, επιδεινώνονται από τους νόμους και τις πολιτικές, που τους αρνούνται τα δικαιώματά τους. Σε καμία άλλη κοινότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη η σύνδεση ανάμεσα στα δικαιώματα και στην υγεία, όσο στη διαφυλική κοινότητα» δήλωσε ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, ο αναπληρωτής καθηγητής Σαμ Γουίντερ του Αυστραλιανού Πανεπιστημίου Κέρτιν.

Στην Ευρώπη οκτώ χώρες δεν αναγνωρίζουν, ακόμη, νομικά τους διαφυλικούς, όπως άλλωστε και η πλειονότητα των κρατών διεθνώς. Τους πιο προοδευτικούς νόμους έχουν η Αργεντινή, η Δανία, η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Νορβηγία. Αρκετές χώρες, όπως η Ν.Ζηλανδία, η Αυστραλία, το Νεπάλ, το Πακιστάν και η Ινδία, κινούνται στην κατεύθυνση της νομικής αναγνώρισης των διαφυλικών, πέρα από την αυστηρή διχοτόμηση των φύλων (αρσενικό-θηλυκό). Τις μεγαλύτερες διακρίσεις και τους μεγαλύτερους προσωπικούς κινδύνους αντιμετωπίζουν οι διαφυλικοί στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ερευνητές, μεταξύ άλλων, προτείνουν, στη νέα αναθεώρηση του διαγνωστικού εγχειριδίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αναμένεται το 2018, οι διαφυλικοί να μετακινηθούν από το κεφάλαιο των «ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών» στο κεφάλαιο περί «συνθηκών σχετικών με τη σεξουαλική υγεία». Η διάγνωση περί ψυχικής διαταραχής θεωρείται ανάρμοστη και δυνητικά επιβλαβής, καθώς ενισχύει το στίγμα.

Προτείνεται, ακόμη, τα συστήματα υγείας να χρηματοδοτούν την πρόσβασητων διαφυλικών σε ορμόνες, ενώ καλούνται οι κυβερνήσεις να σταματήσουν τα «ανήθικα» - όπως χαρακηρίζονται - προγράμματα «θεραπείας» του φύλου των διαφυλικών. Οι κυβερνήσεις καλούνται να συμπεριλάβουν τους διαφυλικούς στους νόμους κατά των διακρίσεων. Επίσης προτείνεται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία να ενημερωθούν καλύτερα για τους διαφυλικούς, ώστε να διδάξουν σχετικά στις τάξεις τους.