Εμμένουν οι δανειστές στο θέμα της συνταγογράφησης φαρμάκων μόνο με δραστική ουσία, ως μέτρο για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων.

Όμως καθώς η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, η Κυβέρνηση από την πλευρά της δίνει "μάχη" για να κρατήσει την δυνατότητα χρήσης της εμπορικής ονομασίας των γενοσήμων, ως μέτρο που θα ενισχύσει τη θέση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στον "Αθήνα 984", σημειώνοντας πως "Υπάρχει μια ένσταση σε ό,τι αφορά στη διείσδυση των γενοσήμων. Σε αυτό το θέμα, εγώ έχω ισχυρότατες ενστάσεις, με τη λογική της τρόικας και ζήτησα να μου στείλουν γραπτώς το αίτημά τους, διότι επί της ουσίας μου ζητούν να καταργήσω την απόφαση του ΣτΕ.

Τα τελευταία χρόνια, με όσα μέτρα κι αν έχουν ληφθεί, τα γενόσημα στην Ελλάδα παραμένουν στο 18%. Ποιος κερδίζει όταν δεν ανεβαίνουν τα γενόσημα; Τα πρωτότυπα φάρμακα!

Θέλουν να προχωρήσουμε τα γενόσημα; Μας ζητούν να καταργήσουμε μια εγκύκλιο, η οποία ερμηνεύει το νόμο που απαίτησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση να ψηφίσει, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να επιλέγει στις περιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων και την ονομασία...".

Εμπόδια στη διαπραγμάτευση

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών θεωρούν αδιαπραγμάτευτο σημείο την συνταγογράφηση με δραστική, ενώ πρόσθεταν ότι οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ολοκληρωθεί σε ότι αφορά το υπουργείο Υγείας.

Εντούτοις, η ελληνική πλευρά έχει ήδη θέσει ως θέμα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γεγονός που καθιστά παράνομη την απόσυρση της σχετικής εγκυκλίου που επιτρέπει τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία γενοσήμων και για το λόγο αυτό θα υπάρξει και σχετική επιστολή της ηγεσίας του υπουργείου προς τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά΄έχει θέσει θέμα σταθερότητας των θεραπειών, ιδίως σε ότι αφορά τις χρόνιες παθήσεις, ώστε να μην υπάρχει διαφορά στο αποτέλεσμα της θεραπείας από τη διαφορετική απορρόφηση του φαρμάκου που θα αναγκάζεται να παίρνει κάθε φορά ο ασθενής, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ιδιοσκευασμάτων.

Όμως για το θέμα αυτό, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαντούν ότι υπάρχει η εξαίρεση της συνταγογράφησης 15% των ασθενών ανά γιατρό, στην οποία μπορεί να γίνεται χρήση της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία.

Μόνο που το ποσοστό αυτό, μπορεί να είναι αρκετό για νέες θεραπείες που προστατεύονται από το καθεστώς πατέντας, άρα δεν έχουν γενόσημο, οδηγώντας έτσι στην περαιτέρω διευκόλυνση χρήσης των πρωτοτύπων φαρμάκων. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι επαρκές ποσοστό για παθήσεις όπως ο θυρεοειδής, η υπέρταση ή η αυξημένη χοληστερόλη, κατηγορίες με πληθώρα γενοσήμων στη φαρέτρα τους, αλλά εξίσου αυξημένο αριθμό ασθενών οι οποίοι θα βρεθούν εκτεθειμένοι στην ιδιαιτερότητα του πώς ο οργανισμός τους απορροφά το κάθε φάρμακο.

Αντίστοιχα, το μέτρο της συνταγογράφησης μόνο με δραστική ουσία θα οδηγήσει σε αλλαγές μεριδίων στην αγορά μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών, δημιουργώντας κινδύνους στην ελληνική παραγωγή φαρμάκου. Κι αυτό γιατί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την ίδια στιγμή που αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας, στη συγκεκριμένη συγκυρία, καλείται να ανταγωνιστεί λειτουργικές δαπάνες και κόστη τρίτων χωρών.