Το πρώτο βήμα ενάντια στον επικίνδυνο ιό Ζίκα, που έχει σπείρει τον πανικό σε πάρα πολλές χώρες έγινε και το πειραματικό εμβόλιο θα κάνουν αρχικά σαράντα υγιείς άνθρωποι, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

Το ονόμασαν GLS–5700 και κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια στον ιό. Συνθετικά θραύσματα του ιογενούς DNA εγχύονται στον οργανισμό, ενεργοποιώντας τη δημιουργία Τ-κυττάρων, προκειμένου να δημιουργηθούν αντισώματα, τα οποία, στη συνέχεια, θα καταπολεμήσουν τη μόλυνση. 

"Είμαστε περήφανοι που πήραμε την έγκριση να δοκιμάσουμε το πρώτο εμβόλιο για τον Ζίκα σε ανθρώπους εθελοντές" είπε ο J. Joseph Kim, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Inovio Pharmaceuticals (με έδρα την Αμερική), που ανέπτυξε το εμβόλιο, σε συνεργασία με την GeneOne Life Science, που έχει την έδρα της στη Νότια Κορέα. "Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και υπολογίζουμε να έχουμε τα αποτελέσματα της φάσης 1 αργότερα, μέσα στον χρόνο".

Ως τώρα το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα, δείχνοντας πολύ θετικά αποτελέσματα και προκαλώντας γρήγορη και ικανοποιητική ενεργοποίηση αντισωμάτων.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο οι ερευνητές θα διαπιστώσουν κατά πόσο μπορεί να δεχτεί το εμβόλιο ο ανθρώπινος οργανισμός. Εάν το πρώτο στάδιο δοκιμών ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε το εμβόλιο θα χρειαστεί εκ νέου έγκριση, ώστε οι εταιρίες να προχωρήσουν σε δοκιμαστική χορήγησή του σε ασθενείς. Το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει περισσότερους εθελοντές, με στόχο να μελετηθούν οι πιθανές επιδράσεις του εμβολίου.

Τον περασμένο Μάιο 58 χώρες και περιοχές του πλανήτη ανέφεραν κρούσματα του ιού. 

Μια Ινδική εταιρία, ονόματι Bharat Biotech ερευνά τις επιπτώσεις ενός άλλου εμβιολίου για τον Ζίκα σε πειραματόζωα. Επιπλέον η εταιρία Sanofi αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους με κάποιο νέο φάρμακο μέχρι το τέλος του χρόνου.