Κραυγή αγωνίας από τον ΣΕΕΗΤ για το άτμισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου Δημήτρης Πετρόπουλος, το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να απαγορεύσει τη χρήση ατμού από ηλεκτρονικό τσιγάρο στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και τη διαφήμισή του, όπως συμβαίνει με το κανονικό τσιγάρο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κοινή Ευρωπαϊκή οδηγία, πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς και με σαφήνεια τα συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και οι ουσίες που εκλύονται από τον ατμό του.

"Σύμφωνα με στοιχεία από το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές από το κανονικό τσιγάρο κατά 95%. Αλλά ακόμη κι αν δεν είναι τόσο υψηλό το ποσοστό, ας πούμε ότι είναι 80% ή 50%, εάν άτμιζαν όλοι, αντί να καπνίζουν, οι θάνατοι από το κάπνισμα ετησίως στην Ελλάδα θα ήταν οι μισοί. Δέκα χιλιάδες, αντί για είκοσι χιλιάδες που είναι τώρα" είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Τα μέλη του ΣΕΕΗΤ παραδέχτηκαν ότι το άτμισμα δεν είναι τρόπος διακοπής του καπνίσματος, ούτε είναι μια υγιεινή συνήθεια, παρότι είναι σίγουρα πιο υγιεινή από το κάπνισμα. Όπως υπογράμμισαν, το νομοσχέδιο "συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο, με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στην χώρα μας. Το νομοσχέδιο αυτό δεν υπηρετεί τα δικαιώματα των ατμιστών,ούτε των καπνιστών".

Ο σύνδεσμος κατηγορεί το Υπουργείο Υγείας ότι, με αυτόν τον τρόπο, αφαιρεί από τους ενήλικους καπνιστές το δικαίωμα να ενημερωθούν για την εξέλιξη ενός προϊόντος, που μπορεί να τους σώσει την ζωή και τιμωρεί τους χιλιάδες ατμιστές που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα, απαγορεύοντας την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους δημόσιους χώρους.

"Θα μπορούσε να επιτρέπεται η διαφήμιση αποκλειστικά σε χώρους που συχνάζουν ενήλικες, για παράδειγμα, σε μια κινηματογραφική αίθουσα, όπου προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για ανηλίκους" κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος.