Δεν φτάνει που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σπάνιο, σοβαρό και μη αναστρέψιμο νόσημα, στερούνται και τα φάρμακά τους, βάσει μιας παράλογης "λογικής".

Η καταγγελία των γιατρών της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ) για την αυθαιρεσία του ΕΟΠΥΥ, που, εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης, αγνοεί τις επιστημονικές συστάσεις και ακολουθεί τακτική περιορισμού δαπανών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη ζωή των ασθενών με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση  έγινε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο. 

Όπως είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θοδωρής Βασιλακόπουλος, γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, ο ΕΟΠΥΥ βάζει αυθαίρετα περιορισμούς και κριτήρια, που δεν τεκμηριώνονται από καμία επιστημονική εισήγηση, προκειμένου να αφήσει εκτός θεραπείας τουλάχιστον το 15%-20% των ατόμων, τα οποία πάσχουν από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση στην Ελλάδα.  «Το νόσημα, που ανήκει στις σπάνιες ασθένειες και είναι θανατηφόρο, αφορά περί τους 500 ασθενείς εντός των συνόρων. Τα τελευταία χρόνια εγκρίθηκαν δύο νέες θεραπείες, που παρατείνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών, οι οποίοι δίχως αυτές είναι καταδικασμένοι. Οι θεραπείες έχουν εγκριθεί στην Ελλάδα. Η μηνιαία αγωγή κοστίζει 1200 ευρώ και είναι απολύτως απαραίτητη για τους ασθενείς. Επειδή η ασθένεια (ως σπάνια) υποδιαγιγνώσκεται, όχι περισσότεροι από 250 ασθενείς στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι νοσούν και συνεπώς πρέπει να λάβουν τις θεραπείες αυτές. Ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ, για να περιορίσει τις δαπάνες υγείας, βάζει αυθαίρετους περιορισμούς και ζητά από τους ασθενείς "άσχετες" με την πάθησή τους εξετάσεις, όπως είναι η εξέταση για τα αέρια αίματος, που σε κανένα άλλο κράτος δεν απαιτούνται  για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση» εξερράγη ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι με αυτή τη "λογιστική προσέγγιση" ένας σημαντικός αριθμός ασθενών μένει ξεκρέμαστος. Να θυμήσουμε ότι η ένταξη των νέων φαρμάκων στην Ελλάδα καθυστερεί κατά 1,5 χρόνο συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η υπόθεση θυμίζει τις δυσκολίες στην πρόσβαση για τις νέες θεραπείες κατά της ηπατίτιδας C, για τις οποίες, όμως, ο ΕΟΠΥΥ έχει ανοίξει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες, με στόχο να καταλήξει σε πιο οικονομικές συμφωνίες, που θα επιτρέψουν ευρύτερη κάλυψη (διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ).

Στην ίδια συνέντευξη τύπου οι ειδικοί αναφέρθηκαν και σε άλλα σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η φυματίωση.

Ειδικότερα η ΧΑΠ εξελίσσεται σε εγχώρια μάστιγα, κοστίζοντας ετησίως στην πατρίδα μας 28 παραγωγικά χρόνια ζωής. Στην Ελλάδα το μέσο κόστος του άσθματος και της ΧΑΠ ανά περιστατικό ανέρχεται στις 5.582 ευρώ τον χρόνο. Όσο για τη φυματίωση, 600 περιστατικά καταγράφονται ετησίως στην πατρίδα μας, εκ των οποίων το 60% αφορά σε Έλληνες και το 40% σε αλλοδαπούς. Η ΕΠΕ έχει καταθέσει πρόγραμμα ελέγχου της φυματίωσης στο Υπουργείο Υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς.