Η μέθοδος διενεργείται στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσοκομείου, με το σύστημα Active Breathing CoordinatorTM (ABC) της εταιρίας Elekta, επιτρέποντας την ακτινοβόληση σε συγκεκριμένη φάση της αναπνοής, προστατεύοντας τόσο την καρδιά όσο και τον πνεύμονα.

Συγκεκριμένα η ακτινοθεραπεία διενεργείται στη φάση της εισπνοής, κατά την οποία η απόσταση της καρδιάς από τον μαζικό αδένα μεγιστοποιείται, ενώ αντίστοιχα ελαχιστοποιείται η δόση ακτινοβολίας, που λαμβάνει η καρδιά και ο πνεύμονας.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος κ. Κωνσταντίνος Δαρδούφας: «Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού αυξάνονται συνεχώς και για τον λόγο αυτό η προστασία των παρακείμενων οργάνων είναι απαραίτητη, για την αποφυγή έμμεσων παρενεργειών στο μέλλον. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών λαμβάνει και χημειοθεραπεία ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Η χημειοθεραπεία μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους φυσιολογικούς ιστούς, όπως η καρδιά και ο πνεύμονας, ώστε να εμφανίσουν εντονότερες παρενέργειες, όταν ακολουθήσει ακτινοθεραπεία. Είναι, επομένως, ιδιαίτερα σημαντική η προστασία της καρδιάς και του πνεύμονα κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, ώστε οι απώτερες παρενέργειες να ελαχιστοποιηθούν».

Η τεχνική αυτή, σε συνδυασμό με τον μοναδικό στην Ελλάδα Γραμμικό Επιταχυντή Elekta VERSA HDΤΜ, που είναι εγκατεστημένος στο ΥΓΕΙΑ, διασφαλίζει τη γρήγορη και την ασφαλή ακτινοθεραπεία της ασθενούς με τις σύγχρονες τεχνικές ΙMRT/VMAT. Η ακρίβεια της θεραπείας διασφαλίζεται με την τεχνική IGRT, δηλαδή τη χρήση αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης για την επιβεβαίωση της σωστής θέσης της ασθενούς.

Η τεχνική ελέγχου της αναπνοής μπορεί να εφαρμοστεί και σε θεραπεία βλαβών στο πνεύμονα, στο ήπαρ και σε άλλους κινούμενους - λόγω αναπνοής - όγκους, εξασφαλίζοντας μέγιστη ακρίβεια κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης.