Η ανυπαρξία σαφούς φαρμακευτικής πολιτικής και οι στρεβλώσεις του συστήματος που οδηγούν σε ένα σπάταλο σύστημα χωρίς ουσιαστική αποτελεσματικότητα, συζητήθηκε χθες στο συνέδριο του Economist, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον τομέα υγείας της χώρας.

Για έναν «κύκλο χαμένων ευκαιριών» έκανε λόγο από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, αξιολογώντας τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας. 

Ο κ. Τρύφων, μίλησε για βίαιη παρέμβαση στις τιμές των φαρμάκων, υπό την επισήμανση ότι «οι τιμές των παλιών μειώθηκαν πολύ περισσότερο από τις τιμές των νέων», επισημαίνοντας τις στρεβλώσεις του συστήματος τιμολόγησης.
Υπογράμμισε την ανάγκη μιας συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής με στόχο τη βιωσιμότητα των ταμείων, αλλά με αναπτυξιακή διάσταση, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά γενόσημα παρέχονται με εκπτώσεις πάνω από 70%, όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί από το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Παράλληλα, στάθηκε στην παράμετρο του ελέγχου στις συνταγογραφήσεις για τον έλεγχο του όγκου της κατανάλωσης, καθώς επίσης και στην ανάγκη για αξιολόγηση των νέων φαρμάκων.

«Δεν υπήρξε ποτέ συνεκτική πολιτική για τα γενόσημα, που θα είχε πολλαπλά οφέλη και για τα ταμεία και για την εγχώρια παραγωγή», υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.

ΕΟΠΥΥ

Tην πεποίθηση ότι απαιτείται σύγχρονη οργάνωση όλων των μηχανισμών που σχετίζονται με τη φαρμακευτική δαπάνη, με την εισαγωγή ηλεκτρονικού μηχανισμού, «αν είναι δυνατό και σε πραγματικό χρόνο», εξέφρασε κατά την εισήγησή του στην 20ή Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη βέλτιστων αποφάσεων βασισμένων σε δεδομένα και εξορθολογισμού του προγράμματος πληρωμών με βασικό κριτήριο την ίση μεταχείριση. 

Στάθηκε ευρύτερα στη σημασία ενός διαρκούς ελεγκτικού μηχανισμού που θα αποτρέπει πιθανές παραβατικές συμπεριφορές και επισήμανε ως απαραίτητη την αξιολόγηση των καινοτόμων θεραπειών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα «δικαιότερο σύστημα που αφορά την αποζημίωση των φαρμάκων, με έμφαση στο γενόσημο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης».

ΕΣΔΥ

«O ελληνικός τομέας υγείας ήταν ο δεύτερος πιο σπάταλος στον ΟΟΣΑ», επισήμανε κατά την εισήγησή του στην 20ή Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση ο αναπληρωτής κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής και διευθυντής τομέα αρχών οργάνωσης και διοίκησης υπηρεσιών υγείας, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε τον προϋπολογισμό της υγείας και της φαρμακευτικής δαπάνης». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για περιοχές που υποχρηματοδοτούνται.

Ο ίδιος στάθηκε στα «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει ως προς την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «έχει πενταπλασιαστεί το ποσοστό των Ελλήνων που καταστρέφονται οικονομικά εξαιτίας ενός υγειονομικού προβλήματος».

Επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες δαπανούν 5 δις ετησίως για υπηρεσίες υγείας, και ελάχιστες από αυτές τις δαπάνες έχουν μορφή ασφάλισης, ο κ. Μανιαδάκης προέτρεψε για την παροχή κινήτρων ώστε με πολύ λιγότερα χρήματα να καλύπτονται τα υγειονομικά έξοδα μέσα από ασφαλιστικά συμβόλαια.