Αναφανδόν υπέρ της Πρόληψης δηλώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, τασσόμενος ενάντια στη λήψη τιμωρητικών μέτρων σε ό,τι αφορά την υγεία των πολιτών. 

Αυτό απαντά ο ΠΙΣ με αφορμή το θόρυβο γύρω από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με την επιβολή προληπτικών εξετάσεων για ορισμένες νεοπλασματικές ασθένειες.

Και προσθέτει: "Είναι αλήθεια ότι ο καρκίνος «θερίζει». Είναι επίσης γνωστό ότι η Πρόληψη σώζει ζωές. 

Ο Π.Ι.Σ. είναι της άποψης ότι η εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου πρέπει να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας. Υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά και νησιά τα οποία δεν διαθέτουν ούτε ιατρό παθολόγο, πόσο μάλλον εργαστήριο για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. 

Για μία ακόμη φορά λοιπόν, τίθεται θέμα ανάπτυξης των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δυστυχώς η υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου σχεδίου, όπως είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, καθίσταται δυσχερής λόγω των αποδυναμωμένων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Ο Π.Ι.Σ. θεωρεί υποχρέωσή του να επαναλάβει τη πάγια θέση του ότι η ανάπτυξη των μονάδων ΠΕΔΥ, που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, είναι το πρώτο βήμα και περισσότερο αναγκαία από ποτέ".