Μια γρήγορη βόλτα καθημερινά, ακόμη και στο μικρό πάρκο της γειτονιάς, διώχνει το στρες, γυμνάζει, ρίχνει την πίεση κατά 9% και την κατάθλιψη κατά 7%.

Είναι αυτή η "μαγική" ιδιότητα που έχει η φύση να ομορφαίνει και να επουλώνει τα πάντα. Οι Αυστραλοί επιστήμονες, που τεράστια έκταση της χώρας τους καταλαμβάνεται από πράσινο, ξέρουν από πρώτο χέρι πόσο ευεργετική είναι η επαφή με τη φύση και τα ευρήματά τους δείχνουν όχι μόνο ψυχική ανάταση, αλλά και πιο... πεζά οφέλη, όπως η ρύθμιση της υπέρτασης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρίτσαρντ Φούλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.538 ατόμων, συσχετίζοντας τον χρόνο που περνούσαν στο πάρκο ή γενικότερα στην εξοχή, με την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους.

Διαπιστώθηκε - επιβεβαιώνοντας, έτσι, και προηγούμενες μελέτες - ότι η επαφή με το πράσινο και τη φύση, ακόμη και μόνο για μισή ώρα, ωφελεί την υγεία, απομακρύνοντας σοβαρά προβλήματα, που αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής.

«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι η επίσκεψη σε πάρκα κάνει καλό στην υγεία, αλλά τώρα βλέπουμε ότι δεν χρειάζεται καν πολλή ώρα για να υπάρξουν οφέλη. Αρκούν τακτικές βόλτες της μισής τουλάχιστον ώρας τη μέρα» δήλωσε ο Φούλερ, ο οποίος ενθάρρυνε τους ανθρώπους να επισκέπτονται το κοντινότερο πάρκο τους, όσο γίνεται συχνότερα.