Υπάρχουν κάποιοι, λίγοι, που το κόβουν "μαχαίρι", αλλά οι λάτρεις του καπνίσματος το ξέρουν καλά. Η διακοπή της επιβλαβούς συνήθειας απαιτεί συνήθως ατσαλένια θέληση και συνεχή προσπάθεια.

Κι αν μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι πέντε έως επτά προσπάθειες είναι αρκετές για να τα καταφέρουν οι θεριακλήδες, ο επικεφαλής της νέας μελέτης, Dr Michael Chaiton, από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, λέει ότι η "μάχη" υποεκτιμάται κι ότι ο μέσος καπνιστής απαλλάσσεται από την ανθυγιεινή συνήθεια μετά από τριάντα προσπάθειες - τα ευρήματα προέκυψαν από την παρακολούθηση επί μία τριετία μιας αντιπροσωπευτικής ομάδας 1.277 καπνιστών, που ξεκίνησαν προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα

Στον αντίποδα η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία θεωρεί ότι χρειάζονται οκτώ έως δέκα προσπάθειες, ενώ η αντίστοιχη εταιρία της Αυστραλίας από δώδεκα έως δεκατέσσερις.

Οι προηγούμενες μελέτες έγιναν μεταξύ πρώην καπνιστών μόνο και έτσι βασίζονται στο πόσες προσπάθειες χρειάσθηκαν όσοι πέτυχαν να κόψουν οριστικά το τσιγάρο. Όμως δεν παίρνουν υπόψη τους τις πολύ περισσότερες προσπάθειες των νυν καπνιστών που έχουν αποτύχει να το κόψουν έως τώρα, παρά τις πρόσκαιρες επιτυχίες τους.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η εκτίμηση για τριάντα προσπάθειες αποτελεί έναν στατιστικό μέσο όρο του πληθυσμού και δεν αποτελεί ένδειξη 
για κάθε μεμονωμένο καπνιστή.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, κάθε φορά που αποτυγχάνει να το κόψει κανείς, μειώνονται οι πιθανότητές του να πετύχει την επόμενη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες με την πρώτη προσπάθεια (11%), μειώνονται στη δεύτερη (5%) και ακόμη περισσότερο τις επόμενες φορές. Όλα αυτά ισχύουν για κανονικούς (καθημερινούς) καπνιστές. Για τους περιστασιακούς καπνιστές η διακοπή καπνίσματος απαιτεί πολύ λιγότερες προσπάθειες.

Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία θανάτων, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας του τσιγάρου, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί στα δέκα εκατομμύρια μετά το 2030. Παρόλη, όμως, την επίγνωση των κινδύνων, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν, εν μέρει λόγω της δυσκολίας να το κόψουν. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι είναι, όντως, μικρή η πιθανότητα να το κόψει κανείς κάθε φορά που προσπαθεί και εκτιμά ότι κατά μέσο όρο ένας καπνιστής κάνει μια απόπειρα τον χρόνο να απεξαρτηθεί από το τσιγάρο.

Όσοι επιτυγχάνουν, όντως χρειάστηκαν κατά μέσο όρο έξι έως επτά προσπάθειες. Ο μέσος καπνιστής κόβει το τσιγάρο στην ηλικία των 45 έως 
55 ετών. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να προσπαθούν, πράγμα που ανεβάζει τον στατιστικό μέσο όρο στις 30 προσπάθειες για τον μέσο καπνιστή, μέχρι να το κόψει.