Παράταση προθεσμίας δήλωσης προτίμησης και παραμονής στον κατάλογο Επικουρικών Ιατρών και μετά τις 14 Αυγούστου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Στην επιστολή ζητείται συγκεκριμένα η παράταση ως τα τέλη Αυγούστου για όσους είχαν εγγραφεί στον κατάλογο του υπουργείου ως τις 26 Ιουνίου.  Μέχρι τότε, ο ΙΣΑ εκτιμά ότι  θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ιατρών, γεγονός στο οποίο θα συμβάλλει και ο Σύλλογος, προκειμένου οι γιατροί να μην χάσουν τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος τους για δήλωση προτίμησης και τοποθέτησης σε θέση επικουρικού ιατρού. Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι το σχετικό δικαίωμα αποτελεί για πολλούς νέους ιατρούς μοναδική λύση για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και προσθέτει ότι οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση θα είναι όχι αδικαιολόγητη, αλλά και άδικη για τους νέους συναδέλφους. 

Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι η νέα προθεσμία ορίστηκε για τις 14-8-2015 προκειμένου οι εγγεγραμμένοι μέχρι 26-6-2015 στον εφεξής καταργούμενο κατάλογο επικουρικών ιατρών να δηλώσουν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στον κατάλογο και να τοποθετηθούν οπουδήποτε, σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης περί προτίμησης έληξε την 7-7-2015, σύμφωνα με την Α2α/ΓΠοικ.42873/8-6-2015.

Ο ΙΣΑ αναφέρει πως η Υπουργική Απόφαση που όριζε την προθεσμία δήλωσης προτίμησης από τους επικουρικούς ιατρούς που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στο κατάλογο, δημοσιεύθηκε την 9-6-2015 και δόθηκε διορία για την κατάθεση αυτής από 22-6 έως 7-7, δηλαδή μόλις 15 ημερών.

Επίσης η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δημοσιεύθηκε σε μία περίοδο, που η χώρα μας βίωνε σημαντικά πολιτικά γεγονότα, και ουδεμία ενέργεια έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου ή άλλους φορείς για την ενημέρωση των επικουρικών ιατρών, με αποτέλεσμα να μην λάβει γνώση της ως άνω περιοριστικής προθεσμίας η πλειονότητα των επικουρικών ιατρών.

Επιπλέον τονίζει πως και η νέα μόλις δέκα ημερών προθεσμία (ημερομηνία δημοσίευσης της Υ.Α. σε ΦΕΚ 3-8-2015), η οποία τίθεται για δήλωση παραμονής στον κατάλογο μέχρι 14-8-2015, λαμβάνει χώρα εν μέσω Αυγούστου που πολλοί εκ των ενδιαφερόμενων απουσιάζουν λόγω διακοπών και ουδόλως θα καταστεί δυνατόν να ενημερωθούν και να προστρέξουν εγκαίρως για την υποβολή της δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση σε κάθε ιατρό που επιθυμεί να εγγραφεί σήμερα στο νέο κατάλογο επικουρικών ιατρών δίνεται και πάλι η δυνατότητα δήλωσης προτίμησης δύο υγειονομικών περιφερειών, γεγονός που δεν δικαιολογεί τον αντίστοιχο περιορισμό των ιατρών που ήσαν ήδη εγγεγραμμένοι μέχρι την 26-6-2015.

Έτσι, ο ΙΣΑ ζητά άμεσα να εξεταστεί το θέμα της παράτασης της προθεσμίας υποβολής δήλωσης προτίμησης και δήλωσης παραμονής στον κατάλογο επικουρικών ιατρών για όσους ήταν ήδη εγγεγραμμένοι μέχρι την 26-6-2015 έως και το τέλος του μηνός Αυγούστου.