"Λοξοδρόμησε" η πληρωμή των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που κατέφτασαν από την εφορία τα εκκαθαριστικά, με προθεσμία πληρωμής το τέλος Αυγούστου!

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του, κάνοντας μάλιστα λόγο για εμπαιγμό που υφίσταται για μια ακόμη φορά, στο θέμα της εξόφλησης των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ. Το γεγονός, οδηγεί τη διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου να μελετά μέχρι και άρση πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ εντός του Αυγούστου.

Στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, ο πρόεδρος Κώστας Λουράντος, επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Παρά τις δεσμεύσεις στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΠΥΥ και την παρέμβαση μας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για την χρηματοδότηση του οργανισμού, για μια ακόμη φορά η υποτιθέμενη εξόφληση μέρους των οφειλομένων … λοξοδρόμησε. 

Οι φαρμακοποιοί έχουν πολλές φορές προειδοποιήσει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για την ασυνέπεια στις πληρωμές αλλά συναισθανόμενοι την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία δεν έχουν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα τους παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Επί μήνες πιστώνουν τον Οργανισμό λαμβάνοντας σταγόνες ρευστότητας που διοχετεύεται στην αγορά των φαρμάκων των ασφαλισμένων. Όμως με κανέναν τρόπο δεν θα ανεχθούν τον εμπαιγμό και την δήθεν εξόφλησή τους με ένα υποτυπώδες ποσοστό, την ώρα που οι Έλληνες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι ουσιαστικά απολαμβάνουν τα δικαιώματα της ασφάλισης και της σύνταξης ενώ τα φαρμακεία χρεοκοπούν

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζητά την πλήρη εξόφληση των φαρμακείων. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλάσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποφασίσει την άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ μέσα στον Αύγουστο.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους 11.000 φαρμακοποιούς που στήριξαν και στηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση με το υστέρημά τους. Είναι στο χέρι τους να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο". 

Η εφορία

Παράλληλα, με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο κ. Λουράντος ανέφερε ότι  ..."έφθασαν λοιπόν αυτόματα από την Ελληνική Κυβέρνηση στους φαρμακοποιούς τα εκκαθαριστικά των φορολογικών τους δηλώσεων με αναγραφή τελικής ημερομηνίας πληρωμής, της πρώτης από τις τρείς δόσεις την 31η Αυγούστου ...εκβιάζοντας ότι σε αντίθεση περίπτωση δεν θα έπαιρναν φορολογική ενημερότητα. Φθάνει μάλιστα σε σημείο να καταργεί ουσιαστικά και τις δόσεις, αφού σε περίπτωση μη ολικής εξόφλησης, κάνει επί της φορολογικής ενημερότητας παρακρατήσεις για το υπόλοιπο ρυθμισθέν -κατά τα άλλα- ποσό!

Τολμά λοιπόν να εκβιάζει και να ορίζει ημερομηνίες πληρωμής, όταν η ίδια όχι μόνο ...γράφει στα παλιά της κατάστιχα τις δικές της υποχρεώσεις προς τους φαρμακοποιούς, αλλά επί πλέον, χρήματα που έχουν εκταμιευθεί για τις πληρωμές τους, τα χορηγεί παρανόμως σε άλλες υποχρεώσεις...".