Μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ, ως κίνητρο για τη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων σε άγονες περιοχές, θα χορηγείται στους αγροτικούς γιατρούς στο εξής.

Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τους αναπληρωτές υπουργούς Υγείας Παύλο Πολάκη και Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  προβλέπεται η παροχή οικονομικών κινήτρων σε 311 αγροτικούς γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία), οι οποίοι υπηρετούν σε άγονες περιοχές. Στους γιατρούς αυτούς θα χορηγείται μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ από  21/02/2016,  καθώς η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από την παραπάνω ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4368/2016 (παράλληλο πρόγραμμα) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η αναδρομική ισχύς της ΚΥΑ αφορά όσους γιατρούς συνεχίζουν να υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας των περιοχών αυτών, κατά την ημερομηνία δημοσίευσής της. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, "στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι με αυτό τον τρόπο  να ενισχύσει τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές της χώρας αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική συμβολή των γιατρών στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στη διασφάλιση του δικαιώματος των κατοίκων αυτών των περιοχών σε αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα".