Πρέπει και στην Ελλάδα να αναπτυχθεί η κουλτούρα της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.

Αυτό τόνισαν όσοι συμμετείχαν σε συνέντευξη τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία «Συμμαχία για την Υπεύθυνη Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών - Responsibility Alliance», στην οποία συμμετέχουν επιχειρήσεις εισαγωγής, παραγωγής και διάθεσης ποτών, εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και της επιτόπιας κατανάλωσης (μπαρ, εστιατόρια), καθώς και εξειδικευμένοι φορείς σε ζητήματα πρόληψης και δημόσιας υγείας, οι οποίοι συμμετέχουν συμβουλευτικά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι ανήλικοι χρήστες που, σύμφωνα με τα στοιχεία, στη χώρα μας είναι αρκετοί. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Ελένη Πετρίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας: "Εάν η ηλικία έναρξης της κατανάλωσης αλκοόλ είναι πριν από τα 14 έτη, υπάρχει 4πλάσια πιθανότητα να κάνει κάποιος χρόνια κατανάλωση, σε σύγκριση με κάποιον που αρχίζει να καταναλώνει μετά τα 20 χρόνια της ηλικίας. Κομβικό ρόλο παίζουν τα γονεϊκά πρότυπα και ο μηχανισμός του μιμητισμού στην προσχολική ηλικία. Ακολούθως το σχολείο, όπου θέλουμε καλά εκπαιδευμένους δασκάλους. Στην εφηβεία το βάρος των προτύπων φέρουν κυρίως τα ΜΜΕ".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντώνης Πάριος, υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ, που μίλησε για την επίδραση της οικογένειας και του κοινωνικού περιβάλλοντος στην ηλικία έναρξης. "Η ενημέρωση στα σχολεία πρέπει να ξεκινάει από την Ε’ Δημοτικού. Το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για το Αλκοόλ σταμάτησε, δυστυχώς, το 2012 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε". 

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία από τη χρόνια χρήση αλκοόλ είναι γνωστές. Ωστόσο οι ειδικοί αποδόμησαν τον μύθο περί «σκληρών» και «μαλακών» ποτών, καθώς, όπως αποσαφήνισαν, κάθε τυπική μονάδα ποτού περιέχειπερίπου την ίδια ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης

Ως εκπρόσωπος της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος, ο Στέλιος Μαγουλάς, απαντώντας για τον έλεγχο της ποιότητας των ποτών, είπε ότι αυτό γίνεται με τυχαία δείγματα προς το Γενικό Χημείο του Κράτους και ότι ως Ένωση "δεν θέλουμε να συνεργαζόμαστε με μαγαζιά που πωλούν αμφίβολης ποιότητας αλκοόλ. Πουλάω υπεύθυνα, μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως πουλάω λιγότερο, αλλά σίγουρα πιο μακροπρόθεσμα".