Δαιμονοποίηση ασθενών και ιδιωτικού τομέα υγείας από ένα υπουργείο Υγείας το οποίο έχει αναλάβει ρόλο παρατηρητή και σχολιαστή των εξελίξεων, χωρίς έργο, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), συμπληρώνοντας ότι την ίδια στιγμή, το υπουργείο, έχει περάσει συγχρόνως στο Κυβερνητικό του πρόγραμμα το «δεν πληρώνω»!

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι ταυτόχρονα "ακούγονται απίστευτες «ιδέες» για σοβιετικού τύπου συστήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προτάσεις για εξοντωτική τιμωρία όσων άτυχων αρρωστήσουν με την επάρατη νόσο και δεν έχουν κάνει τα προηγούμενα χρόνια προληπτικές εξετάσεις
Τις ίδιες προληπτικές εξετάσεις που απαγορεύει το σύστημα του ΕΟΠΥΥ (το οποίο απαιτεί συγκεκριμένη πάθηση με εξαίρεση ίσως τις μαστογραφίες)". 

Οφειλές

Και αφού δαιμονοποιούνται οι ασθενείς διαμονοποιείται και ο ιδιωτικός τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο οποίος όμως έχει στηρίξει, τα τελευταία 3 χρόνια, το καταρρέον σύστημα υγείας της χώρας, εξυπηρετώντας άμεσα, υπεύθυνα και ποιοτικά πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του οργανισμού. 

Συγκεκριμένα ο ΠΑΣΙΔΙΚ σημειώνει ότι οφείλονται στα μέλη του Συνδέσμου:
α) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ετών 2008-2011, ο χρόνος αποπληρωμής των οποίων έληξε τον Δεκέμβριο πέρυσι, αλλά τα (προϋπολογισμένα) χρήματα, φαίνεται να έχουν εξαφανισθεί!
β)  το υπόλοιπο της προκαταβολής ολόκληρου του 2012.
γ) οι αποζημιώσεις έξι μηνών του 2013 και το υπόλοιπο της προκαταβολής των άλλων έξι μηνών του ίδιου έτους.
δ) οι αποζημιώσεις πέντε μηνών του 2014 και το υπόλοιπο της προκαταβολής των άλλων επτά μηνών του ίδιου έτους, ενώ φαίνεται να έχουν «χαθεί» και τα επιπλέον 24 εκ. ευρώ της 19ης τροποποίησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έτους 2014, για τα οποία θα αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες, και 
ε) Σήμερα, Αύγουστος του 2015, έχει δοθεί η προκαταβολή μόνο των δύο πρώτων μηνών τρέχοντος έτους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ Δρ. Γιώργος Βουγιούκας επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση ότι "χωρίς την ελάχιστη εντιμότητα, διαφάνεια και συνέπεια μεταξύ ηγεσίας Υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και παρόχων, δεν μπορεί να στηριχθεί το σύστημα υγείας. Πρέπει να διασφαλιστεί το ελάχιστο: ότι ο πολίτης θα βρίσκει παρόχους για να υποβληθεί στις αναγκαίες εξετάσεις του, θα λαμβάνει υπηρεσίες με αξιοπρέπεια, αμεσότητα και αξιοπιστία αποτελεσμάτων στην δυσκολία του και ότι οι πάροχοι θα αμείβονται για τις υπηρεσίες τους αυτές".

Καταλήγοντας δήλωσε πως ο Σύνδεσμος θα περιμένει ως το τέλος Αυγούστου για να αποκατασταθεί ένα μέρος τουλάχιστον της ρευστότητας του κλάδου και να σταλεί σχέδιο σύμβασης που θα διέπεται από δύο αρχές: α) ισότιμη αντιμετώπιση των δύο συμβαλλόμενων μερών και β) απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων όρων, μεταξύ των οποίων θα δεσπόζει ο όρος ότι όποια εξέταση εκτελείται, αποζημιώνεται πλήρως.