Παρά τον φόβο για πιθανές παρενέργειες και υπό την πίεση της επέλασης του ιού Ζίκα σε πάνω από εξήντα χώρες, η επιστημονική κοινότητα δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει δοκιμές των εμβολίων σε ανθρώπους, μετά και τα απολύτως ενθαρυντικά αποτελέσματα των δοκιμών σε πειραματόζωα (σε ποντίκια συγκεκριμένα).

Στην... κούρσα για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου ενάντια στον επικίνδυνο ιό, που μεταδίδεται με πολλούς τρόπους, σπέρνοντας τον τρόμο, συμμετέχουν τουλάχιστον δεκαπέντε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικές Πανεπιστημιακές ομάδες διεθνώς.

Οι ερευνητές του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Ερευνών Γουόλτερ Ριντ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού 
Κέντρου Beth Israel Deaconess, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταν Μπαρούχ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το ΑΠΕ, το πρακτορείο Reuters και το BBC, μίλησαν για «εντυπωσιακά» αποτελέσματα, καθώς μία, μόνο, δόση του εμβολίου ήταν αρκετή για προστασία 100%, όταν τα ζώα εκτέθηκαν στον ιό μετά από έναν-δύο μήνες.

Ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται στην Αμερική, στην Αφρική και, πιο πρόσφατα, έκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη. Σήμερα συνεχίζει να μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, προκαλώντας προβλήματα, όπως η μικροκεφαλία των μωρών και νευρολογικές διαταραχές, όπως το σπάνιο σύνδρομο προσωρινής παράλυσης Γκιγιέν-Μπαρέ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός Ζίκα εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και η ανάγκη για ένα εμβόλιο θεωρείται επείγουσα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες δοκίμασαν δύο διαφορετικά είδη εμβολίων: το ένα βασίζεται σε τμήματα του γενετικού κώδικα του ιού (του 
στελέχους από τη Βραζιλία) και το άλλο αποτελεί μια αδρανή και αβλαβή απομίμηση του ιού (του στελέχους του Πουέρτο Ρίκο). Και τα δύο εμβόλια «δούλεψαν» καλά στα πειραματόζωα, τα οποία απέκτησαν πλήρη ανοσία έναντι του Ζίκα.

Θα ακολουθήσουν νέες δοκιμές για να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ανθρώπους, καθώς και το πόσο 
διαρκεί η ανοσία. Πιθανότερο θεωρείται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο δεύτερο εμβόλιο, που βασίζεται στον αδρανή ιό, καθώς υπάρχουν ήδη πολλά ανάλογου είδους εμβόλια για άλλες ασθένειες, αλλά προς το παρόν λίγα εμβόλια του πρώτου είδους, που βασίζονται στο DNA του ιού.  

Όμως άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Τζόναθαν Μπολ του Βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και ο Γκάβιν Σκρίτον του Imperial 
College του Λονδίνου, εξέφρασαν φόβους ότι το νέο εμβόλιο μπορεί να έχει και παρενέργειες, καθώς είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης από ιούς που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον Ζίκα, όπως ο ιός του Δάγκειου, πράγμα ανησυχητικό, εάν ευσταθεί, καθώς σε αρκετές περιοχές του κόσμου οι δύο ιοί συνυπάρχουν.

Οι Αμερικανοί γιατροί διαβεβαίωσαν, πάντως, ότι θα γίνουν πειράματα σε μαϊμούδες για να διαπιστωθεί κατά πόσο το εμβόλιο για τον Ζίκα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από Δάγκειο. Όμως θα περάσουν χρόνια, εωσότου δοθεί άδεια για την ευρεία κυκλοφορία ενός εμβολίου, που θα προστατεύει τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τις εγκύους και τους ταξιδιώτες.