Πρόκειται για τη νεότερη ασθενή στον κόσμο, που υποβάλλεται σε αυτή την πρωτοποριακή διαδικασία, ώστε η μελλοντική της γονιμότητα να διαφυλαχθεί.

Όπως είναι γνωστό, η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Η περίπτωση της μικρής από τη Βρετανία είναι μέρος ευρύτερης έρευνας, που έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τη συμμετοχή μικρών κοριτσιών που παλεύουν με τον καρκίνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διαφύλαξη τμήματος του ωοθηκικού ιστού με την καινοτόμα τους προσέγγιση συμβάλλει στη διατήρηση της πολυπόθητης γονιμότητας, ειδικά σε παιδιά που προσβλήθηκαν από καρκίνο.

Η τεχνική λέγεται in-vitro ωρίμανση ωαρίων ή εξωσωματική ωρίμανση ωαρίων (IVM). Οι ειδικοί λαμβάνουν μικροσκοπικά ανώριμα κύτταρα, που λέγονται ωοκύτταρα και τα καλλιεργούν στο εργαστήριο, ώστε να γίνουν ώριμα ωάρια. Τα ωάρια αυτά καταψύχονται στη συνέχεια και μπορούν να εμφυτευθούν πίσω στο σώμα έπειτα από 20 ή 30 χρόνια. Επειδή, δε, αποτελούνται από ένα κύτταρο, δεν υπάρχει κίνδυνος να εμφυτευθούν μαζί τους και κύτταρα από τον καρκίνο, που κάποτε είχε η ασθενής.

"Οι δυνατότητες αυτής της μεθόδου είναι απεριόριστες. Είναι κάπως σαν να το άγιο δισκοπότηρο της γονιμότητας" είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής γυναικολογίας και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Γονιμότητας της Οξφόρδης Tim Child. "Βέβαια η επιτυχία της μεθόδου θα φανεί, όταν οι μικρές ασθενείς ενηλιωθούν και αρχίσουν να βάζουν μπρος για τη δημιουργία οικογένειας, όμως πρόκειται για πολύ ελπιδοφόρα έκβαση".

Το όλο εγχείρημα για να ληφθεί μέρος του ωοθηκικού ιστού έγινε με λαπαρασοκοπική επέμβαση και υπήρξαν αρκετές δυσκολίες. Αφενός τα ανώριμα ωοκύτταρα του κοριτσιού ήταν πολύ μικρά και έτσι ήταν δύσκολη η εξαγωγή τους, αφετέρου δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα ωοκύτταρά της θα οδηγήσουν, τελικά, στο μέλλον σε μία εγκυμοσύνη.