Εάν παίζετε τένις και θέλετε να φτάσετε τον Ναδάλ, τον Φέντερερ ή τον Ντζόκοβιτς, καλό είναι να γραφτείτε στο γυμναστήριο και να αρχίσετε τα βάρη.

Η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γουλβερχάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαν Νέβιλμελέτησαν τη σωματοδομή και τη φυσική κατάσταση όλων των παικτών σε όλα τα μεγάλα τουρνουά τένις ανά τον κόσμο. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι, ιδίως οι άνδρες τενίστες, γίνονται σταδιακά πιο βαρείς και πιο μυώδεις. Όσους περισσότερους μυς έχει ένας τενίστας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να ξεχωρίσει, πάντα, βέβαια, σε συνδυασμό με την τεχνική του και με άλλους παράγοντες.

Πριν από αρκετές δεκαετίες οι πρωταθλητές του τένις ήταν λεπτοί. Πλέον, όμως, είναι γνωστό ότι, από άποψη φυσιολογίας, το μυστικό της επιτυχίας στο τένις είναι ένας συνδυασμός δυνατών μυών και χαμηλού λίπους στο σώμα, πράγμα που επιτρέπει στους αθλητές να χτυπάνε τη μπάλα με μεγάλη δύναμη και ταυτόχρονα να είναι ταχείς στις αντιδράσεις τους. Βέβαια οι πολλές ώρες στο γυμναστήριο αυξάνουν τις πιθανότητες τραυματισμών.

Στην περίπτωση των γυναικών, λίγες μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την μυώδη Σερένα Γουίλιαμς. Όμως, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, στην περίπτωσή του γυναικείου τένις, ο παράγοντας τεχνική συνεχίζει να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι στους άνδρες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "European Journal of Sports Science".