Στροφή στους ιδιώτες ασθενείς κάνουν τώρα οι ιδιωτικές κλινικές, στην προσπάθειά τους να αποδεσμευτούν από την εξάρτησή τους από το δημόσιο σύστημα περίθαλψης, αλλά και για την ενίσχυση του κύκλου εργασιών τους.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), προωθεί μια δική της κάρτα ασφάλισης με μια σειρά παροχές προς τους ασθενείς που θα επιλέξουν να την αποκτήσουν με πολύ χαμηλό ασφάλιστρο, με στόχο να καλύψει τη διαφορά που προκύπτει στις "μικρές χρεώσεις", σε περιστατικά που κοστίζουν μέχρι 1500 ευρώ, με διαγνωστικές εξετάσεις και χαμηλού κόστους επεμβάσεις, στο κενό που δημιουργείται μέχρι την έναρξη κάλυψης περιστατικών από τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Όπως τονίζει στο Healthmag ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ένωσης, στην προσπάθεια των ιδιωτικών κλινικών να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, έναντι των καθυστερήσεων πληρωμής που παρατηρείται από τον ΕΟΠΥΥ. Ο λόγος είναι ότι το 90% των ασθενών που προσέρχονται στις ιδιωτικές κλινικές κάνει χρήση της κοινωνικής του ασφάλισης, με αποτέλεσμα τα χρέη στον κλάδο συνολικά να πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ  από τα υπόλοιπα που έχουν αφεθεί απλήρωτα από την εποχή του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ κλπ, πριν την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ.

"Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει στην κουλτούρα του Έλληνα η έννοια της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας", σημειώνει ο κ. Σαραφιανός, " τη στιγμή που για παράδειγμα στην Πορτογαλία, η οποία αντίστοιχα βρέθηκε σε οικονομική κρίση, το σύνολο των πολιτών από τη γέννησή του μετέχει στην ιδιωτική ασφάλιση. Στην χώρα μας μόλις το 11% του πληθυσμού είναι ασφαλισμένο σε κάποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, στη Θεσσαλονίκη μόλις το 2% του πληθυσμού, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα ποσοστά είναι σχεδόν μηδενικά".

Οι καθυστερήσεις πληρωμής του ΕΟΠΥΥ κατά τον κ. Σαραφιανό, φαίνεται να παραμένουν, παρά το νέο σύστημα  εκκαθάρισης οφειλών, γιατί τώρα μπορεί η ενταλματοποίηση να γίνεται ταχύτερα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο συμβαίνει έγκαιρα. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ενώ με την προηγούμενη διαδικασία από την έκδοση του εντάλματος χρειάζονταν 3-4 ημέρες για την πληρωμή, τώρα χρειάζονται 3-4 εβδομάδες, για... τεχνικούς λόγους. Η αιτία είναι ότι αρχικά είχε αποφασιστεί δύο Πάρεδροι να εγκατασταθούν στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ και δεν υπήρχε Πάρεδρος, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν καθυστερήσεις σχετικές με την εγκατάσταση των Παρέδρων που ανέλαβαν τον έλεγχο των ενταλμάτων του ΕΟΠΥΥ, στα γραφεία του Οργανισμού, μέχρι να βρεθεί ο χώρος, ο εξοπλισμός κλπ. 

Καταλήγοντας, ο κ. Σαραφιανός, εξέφρασε την ελπίδα να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές προς τον κλάδο και να ξεκινήσει και η πληρωμή των οφειλομένων με την εκταμίευση της δόσης, ώστε να μπορέσει να επανέλθει ο κλάδος στην κανονικότητα.