Με τα ποσοστά υπογονιμότητας να αγγίζουν επίπεδα "θρίλερ" τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, όλο και περισσότεροι υποψήφιοι γονείς απευθύνονται σε ειδικούς για να βρουν λύση στα προβλήματά τους και να καταφέρουν να κάνουν παιδί.

Και, ευτυχώς, όλο και πιο πολλοί τα καταφέρνουν. Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που γίνεται από χθες στο Ελσίνκι, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 20.000 ζευγάρια. Διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 50% είχε κάνει παιδί μετά από δύο χρόνια, το 65% μετά από τρία χρόνια, ενώ το 71% μετά από πέντε χρόνια.

Βέβαια το ποσοστό επιτυχίας μειώνεται για τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, το 80% έχει κάνει παιδί έπειτα από πέντε χρόνια, ποσοστό που, στην πενταετία, πέφτει στο 61% για τις γυναίκες ηλικίας από 35 έως 40 ετών και στο 26% για τις γυναίκες άνω των 40 ετών.
Εκτός από την ηλικία, άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την πιθανότητα επιτυχίας μιας θεραπείας υπογονιμότητας είναι το βάρος (οι παχύσαρκες γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 έχουν λιγότερες ελπίδες) και το κάπνισμα (οι καπνίστριες μειώνουν τις πιθανότητές τους).

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες κάτω των 35 ετών, η οποία κάνει θεραπεία, τελικά πιάνει παιδί μέσω του σεξ και 
όχι με εξωσωματική
Οι κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας για τις γυναίκες είναι η βλάβη στις σάλπιγγες, τα προβλήματα ωορηξίας, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο διαβήτης κ.ά. Για τους άνδρες είναι η χαμηλή ποιότητα σπέρματος, τα προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτισης, ο διαβήτης κ.ά.