Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας παλεύουν καθημερινά με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, δίνοντας μια άνιση μάχη με αυτό το αυτοάνοσο νόσημα (σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ).

Η ανακάλυψη Ολλανδών και Αμερικανών επιστημόνων, που μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενεργοποιώντας το πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus) με μια μικρή εμφυτευμένη βιοηλεκτρονική συσκευή, δίνει ελπίδες σε όλους αυτούς τους ασθενείς, αλλά και σε εκατομμύρια άλλους σε όλο τον κόσμο, ότι μελλοντικά δεν θα υποφέρουν τόσο πολύ.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Πέτερ-Τακ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Η τεχνική είχε έως τώρα δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, αλλά όχι σε ανθρώπους.

Τα πρώτα ευρήματα σε 17 ασθενείς έδειξαν ότι είναι δυνατό να υπάρξει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση στη συγκεκριμένη νόσο, με τη βοήθεια της βιοηλεκτρονικής τεχνολογίας, αντί για ισχυρά και ακριβά φάρμακα που έχουν παρενέργειες. Παράλληλα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η ίδια συσκευή να αξιοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις, όπως Κρον, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ κ.ά.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν τη συσκευή στο πνευμονογαστρικό νεύρο μέσω χειρουργικής επέμβασης και στη συνέχεια την ενεργοποιούσαν και απενεργοποιούσαν περιοδικά για περίπου τρεις μήνες. Διαπιστώθηκε ότι αρκετοί ασθενείς, που έως τότε δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία θεραπεία, έδειξαν σημαντική βελτίωση. Στους περισσότερους ασθενείς η φλεγμονή υποχώρησε αισθητά, το ίδιο και τα συμπτώματα της νόσου.

Η εταιρεία βιοηλεκτρονικής τεχνολογίας SetPoint, που έχουν δημιουργήσει οι ερευνητές, αναπτύσσει μια καινοτόμα πλατφόρμα βιοηλεκτρονικής ιατρικής τεχνολογίας για διάφορες αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις, με κεντρικό άξονα την τεχνητή ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου.