Μετά από την εξέταση 930.000 αρχείων ασθενών οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ βιταμίνης D, εποχών, γεωγραφίας, και εκβάσεων από τις επεμβάσεις απώλειας βάρους.

Ειδικότερα ο Dr Leigh Peterson, διατροφολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Χειρουργικής Παχυσαρκίας του Johns Hopkins, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, και η ομάδα του, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο Obesity Science & Practice. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε βαριατρική επέμβαση στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα πάνε χειρότερα από ό, τι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση το καλοκαίρι. Ομοίως, οι ασθενείς που εγχειρίστηκαν στο βορρά φάνηκε να έχουν περισσότερες επιπλοκές από εκείνους στο νότο.

Όπως σημείωσε ο Dr Leigh Peterson, η έκθεση στον ήλιο είναι κύριας σημασίας για τη σύνθεση της βιταμίνης D και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι ζουν σε λιγότερο ηλιόλουστες χώρες μπορεί να πάσχουν από ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης. Πρόσθεσε ότι το αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνάς τους είναι η στενή σχέση μεταξύ έκθεσης στον ήλιο, βιταμίνης D  και χειρουργικών αποτελεσμάτων.

«Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα μέσω της έκθεσή μας στις ευεργετικές ακτίνες του ήλιου. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που φέρνουν στο φως όλο και νεώτερα στοιχεία για την επίδραση της βιταμίνης D στην υγεία του ανθρώπου, από τον ρόλο της στην απορρόφηση του ασβεστίου και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση των φλεγμονών. Σύμφωνα με υπολογισμούς παγκοσμίως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, χωρίς να εξαιρούνται οι Έλληνες, παρότι η χώρα μας είναι από τις πιο ηλιόλουστες σ’ όλον τον κόσμο» σημειώνει ο γενικός χειρουργός και ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος (www.drspiliopoulos.gr).

Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν στοιχεία βαριατρικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2001 και 2010, διαπίστωσαν ότι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές ήταν σπάνιες, με λιγότερο από το 1% των ασθενών να αναπτύσσει λοιμώξεις. Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι οι ασθενείς περνούσαν συχνά μερικές επιπλέον μέρες στο νοσοκομείο και αυτό φάνηκε να έχει στενή σχέση, τόσο με την εποχή, όσο και με και τη γεωγραφική περιοχή, αφού διαπιστώθηκε ότι ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός ατόμων που τα πήγε χειρότερα προερχόταν από βόρειες περιοχές.

Παρατηρήθηκε, για παράδειγμα, ότι σε περιοχές βορείως του γεωγραφικού πλάτους 37 υπήρχαν σχεδόν 150.000 περισσότεροι ασθενείς με παρατεταμένη διάρκεια παραμονής - πάνω από τρεις ημέρες στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση - από ό,τι σε περιοχές νοτίως αυτού του γεωγραφικού πλάτους. Δεδομένου ότι πάνω από 300.000 άτομα που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση (πάνω από το 1/3  του συνόλου) βίωσαν παρατεταμένη νοσηλεία, το 71% αυτών συνέβη σε χώρες βορειότερα αυτού του γεωγραφικού πλάτους.

Επιπλέον οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι περισσότερες επιπλοκές μετά από την βαριατρική επέμβαση, όπως η μη επούλωση της πληγής, οι μολύνσεις του τραύματος και η καθυστερημένη επούλωσή τους, παρατηρήθηκαν σε ψυχρότερες εποχές που χαρακτηρίζονται από λιγότερη ηλιοφάνεια. Για παράδειγμα, πάνω από τους διπλάσιους ασθενείς εμφάνισαν καθυστερημένη επούλωση πληγών κατά τη διάρκεια του χειμώνα (349 ασθενείς ή 0,16%), από ό,τι το καλοκαίρι (172 ασθενείς, ή 0,07 %).

«Μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων έχει διαπιστωθεί ότι πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε όσους υποβάλλονται σε βαριατρικές επεμβάσεις, καθώς ενισχύουν την ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης, λόγω της δυσαπορρόφησης των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό, οπότε συχνά οι γιατροί συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων της» εξηγεί ο Δρ. Σπηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τον προεχειρητικό έλεγχο καλό είναι να ελέγχονται  τα επίπεδα της βιταμίνης D των ασθενών, όμως δεν είναι ακόμα έτοιμοι να υποδείξουν την κατάλληλη θεραπεία σε ασθενείς που υποβάλλονται σε βαριατρική επέμβαση. Ισχυρίζονται ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων δόσεων βιταμίνης D στους ασθενείς. Είναι, βέβαια, της άποψης ότι ιδανικά οι άνθρωποι πρέπει να επιτρέπουν στον οργανισμό τους να συνθέτει τη βιταμίνη D μέσω σύντομης και τακτικής έκθεσης στον ήλιο, να λαμβάνουν μέρος αυτής από μια υγιεινή διατροφή και, ενδεχομένως, μέσω συμπληρωμάτων.

«Τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και η αύξηση της δημοτικότητας των βαριατρικών επεμβάσεων σημαίνουν ότι οι κλινικοί γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι χειρουργοί παχυσαρκίας θα πρέπει να εξετάζουν τους ασθενείς τους και να διορθώνουν τυχόν επιβεβαιωμένη ανεπάρκεια βιταμίνης D» καταλήγουν οι ειδικοί.