Οκτώ στους δέκα καρκινοπαθείς ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα για να κάνουν τη θεραπεία τους, καθώς στον τόπο διαμονής τους δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.

Για να καταφέρουν να είναι στο ραντεβού τους πρέπει να κάνουν έξοδα, να αφήσουν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους, να ταλαιπωρηθούν. Το πρόγραμμα «Καρκίνος & Τώρα Τι;» από τη ΜΚΟ «Άγγιγμα Ζωής» σχεδιάστηκε για να μειώσει τα έξοδα, τις άσκοπες μετακινήσεις, να ελαφρύνει το ψυχολογικό βάρος του ασθενούς, αλλά και να δώσει αξιόπιστα στατιστικά για κάθε νησί σχετικά με τον καρκίνο.

Ειδικότερα περιλαμβάνει καταγραφή των ασθενών και των θεραπειών τους, ενημέρωση - εκπαίδευση των τοπικών γιατρών για τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή (ανάλογα με την μορφή της νόσου), αξιοποίηση του ιατρικού εξοπλισμού του κάθε νησιού, ψυχολογική στήριξη του ασθενή αλλά και του οικείου περιβάλλοντος είτε κατά την διάρκεια των επισκέψεων των υπευθύνων του προγράμματος, είτε μέσω skype, καθώς και έγκαιρη εξασφάλιση των φαρμάκων για τη χημειοθεραπεία τους, τα οποία αποστέλλονται στα σπίτια τους εντελώς δωρεάν.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος κα Χριστίνα Νομικού: «Το 82% των ογκολογικών ασθενών έρχεται στην Αθήνα για τη θεραπεία του. Έτσι, δυστυχώς, επιβαρύνεται με επιπλέον κόστη, αλλά και ταλαιπωρία, καθώς, ανάλογα με τον κύκλο θεραπειών του, θα πρέπει να συναντηθεί με τον γιατρό του. Εμείς αναλαμβάνουμε να μεταφέρουμε τις εξετάσεις τους, τους στέλνουμε τα αποτελέσματα των βιοψιών, ενώ βοηθάμε και στην περίπτωση που θελήσουν να λάβουν και μια δεύτερη γνώμη γιατρού».
 
Στους στόχους του πιλοτικού προγράμματος συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση των γιατρών, που εργάζονται στα νησιά, από εξειδικευμένους ογκολόγους. Επίσης οι συναντήσεις με κρατικούς και θεσμικούς φορείς. Η ομάδα πλαισιώνεται από δύο γιατρούς με την υποστήριξη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Τα νησιά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα - το οποίο υλοποιείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση - είναι η Αμοργός, η Σύρος, η Τήνος, η Σχοινούσα, η Δονούσα, η Ηρακλειά.

«Αυτό το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε. Εξάλλου εμείς στο "Άγγιγμα Ζωής" πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε, να μην μπορούμε. Κι οφείλουμε να προσπαθήσουμε» κατέληξε η κα Νομικού.