Κάθε χρόνο η ιογενής ηπατίτιδα σκοτώνει τόσους ανθρώπους, όσους σκοτώνουν η φυματίωση ή το Έιτζ.

Οι επιστήμονες των Ιατρικών Σχολών του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκράχαμ Κουκ, διαπίστωσαν, αναλύοντας στοιχεία από 183 χώρες, ότι ενώ οι θάνατοι από άλλες λοιμώξεις σταδιακά μειώνονται, από την ιογενή ηπατίτιδα αυξάνονται συνεχώς. Τα νούμερα προκαλούν σοκ. Μιλάμε για πάνω από 1,45 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, έναντι 1,3 εκατομμυρίων από το AIDS, 1,4 εκατομμυρίων από τη φυματίωση, 860.000 από την ελονοσία.

Μετά το 1990 έχει υπάρξει διεθνώς μια αύξηση κατά 63% στους θανάτους από ιογενή ηπατίτιδα. Μάλιστα περισσότερα είναι τα θύματα στις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδίως στην ανατολική Ασία, από ό,τι χαμηλού εισοδήματος. Οι επιστήμονες καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβει επειγόντως μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Η ιογενής ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος, που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς και έχει πέντε τύπους (A, B, C, D, E). Μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και, στην περίπτωση της A και της Ε, μέσω μολυσμένου νερού και τροφής. Σύμφωνα με τη μελέτη η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (το 96%) οφείλεται στις ηπατίτιδες B και C, που προκαλούν κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ίκτερο και ναυτία, αν και σε πολλους ανθρώπους η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα, με συνέπεια αρκετοί ασθενείς να μην γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, εωσότου εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές.

Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής: «Μολονότι για την ιογενή ηπατίτιδα υπάρχουν πια αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια (σ.σ. για την Α και τη Β, αλλά όχι για τη C), υπάρχουν πολύ λίγα χρήματα που επενδύονται για να φθάσουν αυτά τα φάρμακα στους ασθενείς, ιδίως αν κάνει κάποιος σύγκριση με την ελονοσία, το AIDS και την φυματίωση».

Οι τιμές αρκετών νέων φαρμάκων, ιδίως για την ηπατίτιδα C, είναι απρόσιτες για μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού.