Το ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, ακόμη και σε παιδιά, η δυσανεξία στη ζέστη, αλλά και κάποιες συγκεκριμένες λοιμώξεις, φαίνεται ότι προοιωνίζουν πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ).

Όπως είπε ο Δρ Τριαντάφυλλος Ντόσκας, διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, σε media workshop, με θέμα «Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ): Μία ολιστική προσέγγιση 360ο από τη Merck»: "Η συνεχής κόπωση, όταν κάποιος σηκώνεται με το ζόρι το πρωί, όταν δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του, είναι ένα πολύ σημαντικό σύμπτωμα. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου, αλλά δεν μπορεί να αξιολογηθεί σε κείνη τη φάση, λόγω του φορτωμένου προγράμματος που έχουν μαθητές, με πολλές ώρες μελέτη, σχολείο, φροντιστήριο και δραστηριότητες. Γενικά η παθολογική κούραση εμφανίζεται σε αρκετές αυτοάνοσες παθήσεις, αλλά δεν γίνεται διάγνωση".

Επιπλέον η έλλειψη αντοχής στη ζέστη είναι ένα σημάδι που μπορεί να "δείχνει" τη νόσο. "Όταν έχει πολλές μέρες συνεχόμενες ζέστη, μπορεί να παρατηρηθεί διαταραχή αισθητικότητας στα χέρια και στα πόδια. Εξάλλου η υψηλή θερμοκρασία ταλαιπωρεί και τους πάσχοντες. Οι γενικές οδηγίες είναι να αποφεύγουν να κυκλοφορούν με τη ζέστη και, αν υπάρχει η δυνατότητα, να κολυμπάνε νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα - το κολύμπι βοηθάει πολύ".

Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι ειδικοί, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί ασθενείς, που διαγιγνώσκονται με πολλαπλή σκλήρυνση, είχαν κάποια στιγμή στο παρελθόν λοιμώδη μονοπυρήνωση, μια συχνή, συχνότατη μόλυνση. Οι επιστήμονες ερευνούν την πιθανή σχέση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης με την ΠΣ. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 12.000 άτομα που πάσχουν από ΠΣ, η οποία "προτιμά" τις γυναίκες δυο φορές περισσότερο από τους άνδρες. Στο Ναυτικό Νοσοκομείο γίνεται έρευνα για την ασθένεια και μέσω της αντιμετώπισής της με πολλές διαφορετικές ειδικότητες, εκπαιδεύονται οι ασθενείς, ώστε να είναι ενημερωμένοι για όλες τις παραμέτρους που άπτονται της ασθένειας.

"Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10-15% έχει την καλοήθη μορφή της νόσου. Δηλαδή έχει αποφύγει την αναπηρία, δεν φαίνεται ότι είναι ασθενές και απεικονιστικά είναι σταθερό. Σε κάθε περίπτωση έχει μεγάλη σημασία και το τι κάνει ο ασθενής, με τι ασχολείται" είπε ο κ. Ντόσκας.

Η ΠΣ δεν είναι κληρονομική νόσος, αν και υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει οικογενής προδιάθεση. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι επίδραση στην εμφάνισή της μπορεί να έχει μια λοίμωξη από τον ιό Epstein Barr, η έλλειψη βιταμίνης D και το στρες. 

Στην ενημερωτική εκδήλωση έγινε αναφορά στο χαρτοφυλάκιο της Merck (σκεύασμα και συσκευές αυτοχορήγησης) για τους ασθενείς με ΠΣ. Η εταιρία έχει εμπειρία είκοσι ετών στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merck, Κωνσταντίνος Κοφινάς, δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ενεργειών μας για πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την πολλαπλή σκλήρυνση. Μέσω μίας βιωματικής εμπειρίας, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αισθανθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ένας ασθενής με ΠΣ. Εμείς στη Merck δεν εφησυχάζουμε. Θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε με «εναλλακτικούς» τρόπους ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Σήμερα στάθηκαν δίπλα μας έγκριτοι επιστήμονες και εκπρόσωποι του τύπου. Τους καλούμε όλους να γίνουν αρωγοί σε αυτήν μας την προσπάθεια, ως πολλαπλασιαστές του μηνύματός μας: όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε, ώστε να καλύψουμε τα κενά στη θεραπεία και στην πρόσβαση, για να μπορούν οι ασθενείς με ΠΣ να αντικρύζουν το μέλλον με αισιοδοξία».

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με ΠΣ, Βάσω Μαράκα, παρουσίασε το έργο της Ομοσπονδίας και μίλησε για τον οικονομικό Γολγοθά των ασθενών. Όπως είπε, έως και 320 ευρώ τον μήνα βάζουν από την τσέπη τους οι ασθενείς, για συμμετοχή στα φάρμακα, στις εξετάσεις (μαγνητική) και την πληρωμή των απαραίτητων φυσικοθεραπειών.