Οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, τα σκυλιά, μπορούν σύμφωνα με τελευταίες έρευνες να ... διαγνώσουν ακόμη και τον καρκίνο.

Ικανά για τη... δουλειά, κρίθηκαν τα σκυλιά κυρίως της ράτσας Κόκερ Σπάνιελ, που έχουν αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης,  και μπήκαν σε δοκιμαστικό πρόγραμμα στη Βρετανία, αφού άλλη μελέτη έδειξε ότι  κάποια σκυλιά μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον καρκίνο του προστάτη στα ούρα στο 93% των περιπτώσεων. 

Το ποσοστό ήδη αρκετά υψηλό, ώστε η κρίση των σκυλιών να αποτελέσει την πρώτη ένδειξη πριν τη βιοψία. Οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θεωρούν την όλη προσπάθεια μία ιδιαίτερα ενθαρρυντική και πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για την πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου. 

Με την πάροδο των ετών, έχουν υπάρξει πολλές αναφορές που υποδηλώνουν ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο με βάση την οσμή του όγκου, αφού εικάζεται ότι πτητικά μόρια που συνδέονται με τον όγκο, κυκλοφορούν στα ούρα του ατόμου, καθιστώντας έτσι εύκολη την αναγνώρισή τους από το ζώο.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά έχουν υψηλότερα ποσοστά αξιοπιστίας από τα περισσότερα από τα υπάρχοντα τεστ. Λόγω δε της ανεπτυγμένης αίσθησης της όσφρησης, μπορούν να ανιχνεύσουν ελάχιστες ποσότητες αυτών των μορίων. 

Μία γιατρός που μετέχει στην νέα έρευνα, το είχε βιώσει η ίδια, καθώς ο σκύλος της αναγνώρισε όγκο στο στήθος της, πολύ πριν το καταλάβει η ίδια, και επί μεγάλο χρονικό διάστημα επέμενε να την πιέζει στο συγκεκριμένο σημείο.

Όσοι μετέχουν στη μελέτη, εκτιμούν ότι αυτές οι δοκιμές μπορεί να σωτήριες για χιλιάδες ζωές από εκεί που δεν το περιμέναμε.