Πιθανότατα πρώτη φορά δημότες δέχονται εντολή ότι απαγορεύεται να ... αρρωστήσουν.

Κι όμως, αυτό αναφέρεται σε διαταγή που εξέδωσε δήμαρχος στην Ιταλία, ο οποίος ουσιαστικά απαγορεύει στους κατοίκους της περιοχής να ασθενήσουν.

Ο δήμαρχος του χωριού Σέλια στη νότια Ιταλία Νταβίντ Ζιτσινέλα, γιατρός στο επάγγελμα, βρήκε αυτό τον τρόπο για να προστατεύσει την υγεία των κατοίκων, αλλά και να εμποδίσει την ερήμωση του χωριού.

Ταυτόχρονα με τη διαταγή του για απαγόρευση ασθένειας, υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους ντόπιους κάνουν χρήση των υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά και κυρώσεις για όσους το αμελούν.

«Εκείνοι που δεν λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους υγεία, αλλά και του χωριού μας, θα πληρώνουν περισσότερους φόρους», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI, ενώ στην εντολή αναφέρεται ρητά ότι «απαγορεύεται» να αρρωστήσει κάποιος στο χωριό.

Εκεί ζούσαν το 1951 1.400 άτομα. Τώρα έχουν απομείνει 500 κάτοικοι, με πάνω από το 60% να είναι συνταξιούχοι.

Οπως λέει ο Ζιτσινέλα, θέλει ο κόσμος να αισθάνεται ως καθήκον να του την παρακολούθηση από γιατρούς, ώστε να μην «πεθάνει» το χωριό από μείωση πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έμπνευσή του αποδίδει, καθώς τον τελευταίο μήνα 100 άτομα επισκέφθηκαν το τοπικό κέντρο υγείας για εξετάσεις.