Καθημερινή είναι η παρουσία κινητής μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Πεδίο του Άρεως και οι υγειονομικοί της μονάδας συνεργάζονται με την Ομάδα Υγείας της αυτο-οργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και με τους διαμεσολαβητές της Αφγανικής κοινότητας.

Η μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ θα προχωρήσει άμεσα σε επιδημιολογική καταγραφή του πληθυσμού, λαμβάνοντας ταυτόχρονα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της υγείας των προσφύγων.

Μέχρι τη μεταφορά τους στον Ελαιώνα, τα υπουργεία Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τους φορείς και τους πολίτες, καταβάλλουν προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα υγειονομικά ζητήματα.

Σύντομα μάλιστα, θα γίνει διανομή μεταφρασμένου έντυπου υλικού για την ανάγκη τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης απέναντι στους υγειονομικούς που βρίσκονται στο χώρο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, τα αρχικά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις επείγουσες ανάγκες διακομιδής στα νοσοκομεία.

Καθημερινά καταγράφονται οι ανάγκες και γίνεται διανομή φαρμάκων και αντισηπτικών σε συνεννόηση με την ομάδα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και τους Γιατρούς του Κόσμου.

Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τις επόμενες μέρες, με τη μετεγκατάσταση στο νέο χώρο, να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί στα παιδιά και σε όσους ενήλικες απαιτείται.

Έχει αποσταλεί εγκύκλιος στην 1η και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ) για τη δωρεάν εξέταση των προσφύγων που διακομίζονται στα νοσοκομεία.

Υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Υπουργείου με τις Υ.ΠΕ. και τις διοικήσεις των νοσοκομείων για τα θέματα που προκύπτουν καθημερινά.

Όταν το απαιτούν οι συνθήκες, διατίθενται αυτοκίνητα του Υπουργείου Υγείας για μεταφορά προσφύγων σε δομές υγείας για εξετάσεις.

Γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να διασφαλιστεί η καθαριότητα του χώρου και οι ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής.

Έχουν παραχωρηθεί 35 σκηνές που ήταν αποθηκευμένες στην Κεντρική Αποθήκη του Υπουργείου για την μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα, καθώς και 70 κρεβάτια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Το Υπουργείο Υγείας ευχαρίστησε τις αυτο-οργανωμένες ομάδες αλληλέγγυων πολιτών που όλες αυτές τις μέρες αντιμετώπισαν εθελοντικά αυτή την ανθρωπιστική κρίση με εξαιρετική οργάνωση και υπευθυνότητα, ξεπερνώντας τα προβλήματα που έθετε η έλλειψη οργάνωσης και γρήγορων αντανακλαστικών του κρατικού μηχανισμού. Δεσμεύτηκε ότι, λαμβάνοντας μέτρα επείγοντος χαρακτήρα, θα εργάζεται ώστε να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα στέγασης, συνθηκών διαβίωσης και υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων.