Ονομάζουν εαυτούς πολίτες του κόσμου, αλλά η κοινωνική τους συμπεριφορά δείχνει ότι δεν σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν στην καταστροφή του, που, μοιραία, θα επιφέρει συνέπειες και στη δική τους ζωή...

Μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία του προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, μια νέα Ιρανική επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι τα μέταλλα που περιέχονται στα αποτσίγαρα, αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και μπορεί να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, με τελική κατάληξη τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σίνα Ντομπαρανταράν του Κέντρου Ερευνών Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας του Περσικού Κόλπου στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Μπουσέρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος "Tobacco Control", μεταδίδει το ΑΠΕ, επεσήμαναν ότι οι γόπες αποτελούν τη συχνότερη μορφή θαλάσσιας ρύπανσης διεθνώς.

Οι επιστήμονες έκαναν σχετικές μετρήσεις στο βόρειο τμήμα του Περσικού Κόλπου, όπου πετιούνται πολλές γόπες στις παραλίες και στον βυθό και διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα διαφόρων μετάλλων (καδμίου, σιδήρου, αρσενικού, νικελίου, χαλκού, ψευδαργύρου, μαγγανίου).

Η ποσότητα των μετάλλων στα τσιγάρα διαφέρει ανάλογα με την μέθοδο καλλιέργειας του καπνού και τη χρήση παρασιτοκτόνων-ζιζανιοκτόνων. Επιπλέον μέταλλα μπορεί να προστεθούν κατά τη βιομηχανική παραγωγή των τσιγάρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα φίλτρα των τσιγάρων δρουν όπως τα πλαστικά, μεταφέροντας τα ρυπογόνα μέταλλα στις θάλασσες.

Οι Ιρανοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τα αυξημένα επίπεδα των μετάλλων μπορεί, μέσω των ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, να εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Γι' αυτό ζητούν να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα της ρύπανσης των υδάτων με βαρέα μέταλλα από τα αποτσίγαρα.