Σπανίως πηγαίνουν στον οδοντίατρο, κι όταν αυτό συμβαίνει είναι για να αντιμετωπίσουν τον πονόδοντο με κάποια επέμβαση, συνήθως με εξαγωγή! Έξι στα δέκα παιδιά των ακριτικών νησιών έχουν τερηδόνα και ένα στα δύο χρειάζεται "σιδεράκια".

Τα παιδιά των ακριτικών νησιών δεν έχουν την "πολυτέλεια" της προληπτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο, όπως διαπιστώθηκε από δράσεις Πρόληψης και Προαγωγής Στοματικής Υγείας σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών που πραγματοποίησε η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου στη Χίο (2,3 και 9 Ιουνίου), τις Οινούσσες (15 Ιουνίου) και τους Φούρνους (17 Ιουνίου). 

Οι δράσεις αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού τμήματος του ΓΝΝ «Άγιος Παντελεήμων» και των ΜΥ ΠΕΔΥ Νίκαιας και Αγ. Αναργύρων. 

Ομάδα οδοντιάτρων, από το σταθμό τηλεϊατρικής του Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», προέβη σε οδοντιατρικό έλεγχο - με τη χρήση του εξοπλισμού τηλεϊατρικής - στην ομάδα στόχο που συγκεντρώθηκε στους Σταθμούς Τηλεϊατρικής του Κ.Υ. Πυργίου Χίου, του Π.Π.Ι. Οινουσσών και του Π.Π.Ι. Φούρνων. 

Κατά τη διενέργεια της δράσης εξετάστηκαν συνολικά 88 παιδιά για τα οποία προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα: 

 • Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο στην πλειονότητά τους, οφειλόταν σε καθαρά επεμβατικούς θεραπευτικούς λόγους.
 • Ο πιο συχνός λόγος ήταν η εξαγωγή δοντιού μετά από οδονταλγία. 

Από τα 88 παιδιά που εξετασθήκαν:

 • το 59% έχρηζε οδοντοθεραπείας λόγω τερηδόνας 
 • το 51% έχρηζε ορθοδοντικής εκτίμησης και αντιμετώπισης 
 • για το 8% η ορθοδοντική παρέμβαση κρίθηκε επείγουσα. 
 • τα περιστατικά μαθητών που παρουσίασαν καλή έως άριστη στοματική υγεία ήταν λιγοστά. 

Η διοικήτρια της 2η ΔΥΠΕ Όλγα Ιορδανίδου ευχαρίστησε θερμά τόσο τους Επαγγελματίες Υγείας που συμμετείχαν στην υλοποίηση της δράσης, όσο και τις οικογένειες των ακριτικών νησιών που εμπιστεύθηκαν την υγεία των παιδιών τους.  Σημείωσε ακόμη, ότι δεδομένου ότι τέτοιου είδους δράσεις έχουν αδιαμφισβήτητη προστιθέμενη αξία για τη κοινωνία, θεωρούμε καθήκον μας τη συνέχισή τους. "Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιάζουμε την «επόμενη μέρα»", κατέληξε. 

Οι επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν οι εξής:

 1. Dr. Τριφύλλη Γεωργία, Επιμ. Α΄ Οδοντίατρος Ε.Σ.Υ., Υπεύθυνη Παιδοδοντικού Ιατρείου του Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», Οδοντιατρικό τμήμα και Χειρουργική Μονάδα Οδοντοθεραπείας Α.μ.Ε.Α. με γενική αναισθησία. 
 2. Κεμενές Δημήτριος, Δ/ντης ΕΣΥ, Οδοντίατρος, Αναπληρωτής Υπεύθυνος της ΜΥ ΠΕΔΥ Νίκαιας. 
 3. Ψάλτης Νικόλαος, Δ/ντης ΕΣΥ, Οδοντίατρος της ΜΥ ΠΕΔΥ Νίκαιας.
 4. Κακούρη Περσεφόνη, Επιμ. Α. Οδοντίατρος, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη της ΜΥ ΠΕΔΥ Αγίων Αναργύρων.
 5. Θεοδωρόπουλος Ηλίας, Δ/ντης ΕΣΥ, Γενικός Ιατρός του Κ.Υ. Πυργίου. - Μητσάνη Βασιλική, ΤΕ Επισκεπτριών Υγείας του Κ.Υ. Πυργίου - Βουλγαράκη Μαρία, ΤΕ Νοσηλευτικής του Κ.Υ. Πυργίου 
 6. Σκαλιστής Βασίλειος, Ιατρός υπόχρεος Υπηρεσίας Υπαίθρου του Π.Π.Ι. Οινουσσών. 
 7. Γιακαλή Ελένη, ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων του Π.Π.Ι. Οινουσσών. 
 8. Τρέκλα Στυλιανή, Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου επί θητεία. 
 9. Μπακομιχάλη Παναγιώτα, ΤΕ Μαιών του Π.Π.Ι. Φούρνων 
 10. Φλυτζάνη Καλλιόπη, ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων του Π.Π.Ι. Φούρνων.