Ξεκινά σήμερα η ουσιαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των 5 εταιρειών (Abbvie, Bristol-Myers Squib,Gilead, Janssen και MSD) για τις τιμές στις οποίες ο οργανισμός θα προμηθεύεται τα θεραπευτικά σκευάσματα για την ηπατίτιδα C. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η προεργασία, μετά και την ηλεκτρονική κατάθεση των σχετικών φακέλων που έληξε για τις εταιρείες στις 13 Ιουνίου και σήμερα κάθε μία από τις εταιρείες θα συναντηθεί με τα μέλη της Υποεπιτροπής ώστε να γίνει η παρουσίαση του φακέλου τους. 
Ακόμη βέβαια, δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο συζήτησης γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν και άλλες συναντήσεις, ενώ κατά την συνάντησή τους θα υπογράψουν και σύμφωνο εμπιστευτικότητας. 

Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί προτεραιότητα, καθώς η επιτυχία της θα αποτελέσει και τον πιλότο για την επέκταση των διαπραγματεύσεων και σε άλλα σκευάσματα. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας «Σιγά- σιγά να προχωρήσουμε και με άλλες κατηγορίες ακριβών φαρμάκων, όπως βιολογικούς παράγοντες, ογκολογικά φάρμακα κ.α. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία επιδιώκουμε αφενός να διασφαλίζεται η πρόσβαση στην καινοτομία αφετέρου  να εξασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας».

Κοινό Μέτωπο

Την ίδια στιγμή, σχετικά με το «κοινό μέτωπο» του Ευρωπαϊκού Νότου  για την από κοινού ανάπτυξη πρωτοβουλιών ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική ικανότητα των χωρών στη διεκδίκηση  καλύτερων τιμών στα φάρμακα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου, οργανώνεται στις 21-22 Ιουλίου συνάντηση των εκπροσώπων των χωρών αυτών στην Ελλάδα.

Ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις και έχουν επίσης υπάρξει διμερείς επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες 5 χώρες (Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία).  Επίσης έχουν γίνει συναντήσει και με το Βούλγαρο υπουργό υγείας που  έχει αναπτύξει αντίστοιχη πρωτοβουλία προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, FYROM, Ουγγαρία, Σλοβακία κα) .
Ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο στο Λουξεμβούργο, απευθύνθηκε από τον έλληνα υπουργό κάλεσμα  για τις 21-22 Ιουλίου, ώστε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. «Δηλαδή θα έρθουν οι υπουργοί ή οι πολιτικές ηγεσίες  ώστε να τοποθετηθούν πάνω σε ένα προσχέδιο που έχει ήδη δημιουργηθεί, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μία κοινή διακήρυξη. Το δεύτερο που επιδιώκεται είναι να συγκροτηθούν  ομάδες εργασίας καθώς κάποιες χώρες έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα, όπως χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει πετύχει ήδη πολύ χαμηλές τιμές στα φάρμακα της ηπατίτιδας C», αναφέρει ο κ. Ξανθός.Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξασφαλιστεί  και η συμμετοχή του καθηγητή του LSE κ. Πάνου Καναβού ο οποίος ήδη έχει βοηθήσει πολύ και στις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ξανθός έχει υποστηρίξει τους τελευταίους μήνες την ανάγκη διευρωπαϊκής συνεργασίας, αλλά κυρίως μιας διακρατικής συνεργασίας, μεταξύ χωρών της Μεσογείου, που θα επιτρέψει τη βέλτιστη επίτευξη των στόχων στη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία. «Η διασφάλιση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία προϋποθέτει διακρατική συνεργασία και κοινή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές προσεγγίσεις στα ζητήματα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ)», είχε δηλώσει στη 69η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.