Ομάδα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία και από τον Καναδά το είπαν καθαρά. Η "πιπίλα" και το μασούλημα των νυχιών προστατεύουν τα παιδιά περίπου κατά το 1/3 από διάφορες αλλεργίες, όπως αλλεργική δερματίτιδα.

Όπως εξήγησαν, ίσως πρόκειται για άλλη μια "υπόθεση υγείας", που, όμως, αναιρείται, αφού εκ των υστέρων φαίνεται ότι προστατεύει τα παιδιά. Είναι κάπως σαν τη θεωρία που λέει, άσε το παιδί να λερωθεί και να βάλει στο στόμα του κάτι που έπεσε στο πάτωμα, για να κάνει αντισώματα και να μην αρρωσταίνει.

έκθεση στη βρωμιά δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό" είπαν οι επιστήμονες. "Με το να τρώνε τα νύχια τους ή να πιπιλάνε το δάχτυλο με τις ώρες, ουσιαστικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αφού εκτίθενται σε επιπλέον μικρόβια".

Στην ανατρεπτική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, συμμετείχαν πάνω από 1000 παιδιά ηλικίας 5, 7, 9 και 11 χρόνων και το 31% από αυτά είχε κάποια από τις προαναφερθείσες κακές συνήθειες.

Τα παρακολούθησαν ως τα 32 τους χρόνια. Και είδαν ότι, όταν τα παιδιά ήταν 13 ετών, το 45% είχε ατοπική ευαισθησία, αλλά μεταξύ όσων είχαν κάποια από τις δύο κακές συνήθειες, μόνο το 40% είχε αλλεργίες.

Μεταξύ όσων είχαν και τις δύο κακές συνήθειες, μόνο το 31% είχε αλλεργίες. Και αυτό ίσχυε μέχρι και την ενήλικη ζωή. Επιπλέον δεν εντόπισαν διαφορές μεταξύ καπνίσματος εντός του σπιτιού, κατοικίδιου σκύλου ή γάτας ή έκθεσης σε ακάρεα της σκόνης. Επίσης δεν εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ πιπιλίσματος δακτύλου ή δαγκώματος των νυχιών και εκδήλωσης άσθματος ή πυρετού εκ χόρτου.

"Παρόλο που δεν συνιστούμε σε κανέναν γονιό να ενθαρρύνει το παιδί του να πιπιλάει το δάκτυλό του ή να τρώει τα νύχια του, γεγονός παραμένει ότι οι συνήθειες αυτές, ως φαίνεται, ασκούν προστατευτική δράση έναντι ορισμένων αλλεργιών" δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Μάλκολμ Σίαρς, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά.