Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή νευροβιολογίας Andrew Huberman, περιγράφουν με λεπτομέρειες τη σημαντική τους ανακάλυψη, στην επιθεώρηση Nature Neuroscience.

Με τον κατάλληλο ερεθισμό των οπτικών νεύρων σε τυφλά ποντίκια κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη σύνδεση μεταξύ ματιού και εγκεφάλου και να επαναφέρουν μερικώς την όραση στα πειραματόζωα. 

Εξέτασαν τις περιπτώσεις ποντικιών με κατεστραμμένο το οπτικό νεύρο και τα χώρισαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη τους έκαναν μια αγωγή με υψηλής αντίθεσης οπτικά ερεθίσματα. Στην δεύτερη εφάρμοσαν βιοχημικές μεθόδους επανενεργοποίησης του αμφιβληστροειδούς. Στην τρίτη ομάδα εφάρμοσαν και τις δύο μεθόδους.

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στις δύο πρώτες ομάδες είχαν μέτρια αναγέννηση των νευραξόνων, ενώ εκείνα στην τρίτη ομάδα είχαν ακόμη μεγαλύτερη θετική ανταπόκριση στη θεραπεία. Οι ερευνητές αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα όταν αντιλήφθηκαν ότι αυτή η αναγέννηση στους νευράξονες, γινόταν στα σωστά σημεία στον εγκέφαλο. Αυτό επέτρεψε στα ποντίκια να έχουν πάλι “ροή πληροφοριών” από τα μάτια στον εγκέφαλο.

Μέσα από εξειδικευμένα πειράματα/τεστ όρασης για τα ποντίκια οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εν μέρει είχαν ανακτήσει την όρασή τους. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι σε τεστ που απαιτούσαν πιο λεπτομερή όραση, τα ποντίκια δεν ανταποκρίθηκαν.

Ο Dr Andrew Huberman δήλωσε σχετικά: "Πάνω από 24 περιοχές του εγκεφάλου λαμβάνουν απευθείας σήματα από τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Αυτές οι περιοχές εμπλέκονται, όχι μόνο σε αυτό που συνήθως θεωρούμε ως όραση, αλλά και στους κιρκαδικούς ρυθμούς και sτην ψυχολογική διάθεση. Όταν οι άξονες αυτών των κυττάρων κόβονται, είναι σαν κάποιος να τραβάει το βύσμα από την οθόνη".