Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) καθυστερεί να διαγνωστεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το φαρμακευτικό κόστος των συννοσηροτήτων.

Όπως είπαν οι καθηγητές πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και Στέλιος Λουκίδης σε συνέντευξη τύπου για τα νέα δεδομένα, που αφορούν στη νόσο, η ΧΑΠ επιβαρύνει τον ασθενή, την οικογένειά του και το σύστημα υγείας.

"Οι ασθενείς με ΧΑΠ ξοδεύουν μισή μηναία σύνταξη, δηλαδή περίπου 300 ευρώ, για συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Την ίδια ώρα η σοβαρή ασθένεια είναι τραγικά υποδιαγνωσμένη, με το 8,5% του Ελληνικού πληθυσμού να νοσεί και τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ, που αφορούν σε αυτή να μην ξεπερνούν το 2014 το 1,75%, σύμφωνα με πρόσφατη Ελληνική μελέτη" είπαν χαρακτηριστικά.

Ένας στους τρεις ασθενείς κάνει παρόξυνση και πάει νοσοκομείο κατά μέσο όρο μια φορά τον χρόνο - μία σοβαρή παρόξυνση κοστίζει όσο η θεραπεία δύο ετών. Κάθε φορά, δε, που ο πάσχων νοσηλεύεται, φορτώνεται συννοσυρότητες. Για παράδειγμα μαζεύει μικρόβια και ιούς στους αεραγωγούς και φεύγει αγκαλιά με δύο άλλες παθήσεις, είπαν οι Έλληνες ειδικοί χαρακτηριστικά. 

Οι παροξύνσεις είναι μια ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου, που μπορεί να είναι τρομακτική για τους ασθενείς, αφού προκαλεί δυσφορία, αγωνία και ταχεία επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους.

Στο μέτωπο των θεραπειών, μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο NewEngland Journal of Medicine επιβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός ινδακατερόλης / γλυκοπυρρονίου της Novartis, δείχνει υπεροχή έναντι του συνδυασμού σαλμετερόλης / φλουτικαζόνης στην πρόληψη των παροξύνσεων.