Η τεράστια μελέτη συμπεριέλαβε ένα εκατομμύριο άτομα και επιτάσσει να ξεκινήσουν κι άλλες μελέτες επειγόντως, για τα οφέλη των στατινών, των πιο γνωστών φαρμάκων για την καρδιά, στον καρκίνο, καθώς πιθανότατα περιέχουν προστατευτικούς παράγοντες, που δεν είναι, ακόμη, γνωστοί.

Βρετανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Άστον, στο Μπέρμιγχαμ, μελέτησαν τη σχέση υψηλής χοληστερόλης και επιβίωσης από καρκίνο και ανακάλυψαν "εκπληκτικές μειώσεις" στην θνησιμότητα σε ασθενείς που έπαιρναν κάποια στατίνη. Από τους ασθενείς, που συμμετείχαν στη μελέτη, σχεδόν 8.000 έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα, 5.500 από καρκίνο του μαστού, 4.600 είχαν καρκίνο του προστάτη και 4.500 είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου. 

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο Καρδιαγγειακής Βιολογίας (FCVB 2016), που έγινε στη Φλωρεντία, η θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη ήταν μειωμένη κατά 47% σε όσους από αυτούς έπαιρναν στατίνεςΑντίστοιχα η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού ήταν μειωμένη κατά 43%, από καρκίνο του παχέως εντέρου κατά 30% και από καρκίνο του πνεύμονα κατά 22%.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Rahul Potluri, είπε: “Οι στατίνες συμβάλλουν σε μερικές από τις καλύτερες επιβιώσεις μεταξύ των καρδιολογικών φαρμάκων και η χρήση τους για την αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης είναι πιθανότατα ο λόγος που δρουν προστατευτικά σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του παχέως εντέρου. Μετά από αυτά τα ευρήματα καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να μελετηθεί εκ νέου η δράση των στατινών και άλλων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, σε καρκινοπαθείς ασθενείς".