Βασική αιτία για την εμφάνιση καούρας και δυσπεψίας είναι το λεγόμενο acid pocket ή αλλιώς θύλακας οξέος.

Είναι μία περιοχή με υψηλή οξύτητα, που δημιουργείται μεταγευματικά κάτω ακριβως από τον οισιφάγο και πάνω από την επιφάνεια των τροφών. Το acid pocket λειτουργεί σαν δεξαμενή του γαστρικού οξέος και διατηρείται εκεί για περίπου 90 λεπτά. Δημιουργείται σε όλους τους ανθρώπους, όμως, παρατηρήθηκε ότι στα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ο θύλακας αυτός είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος; Ο κ. Μανώλης Συμβουλάκης, γαστρεντερολόγος, διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, συστήνει: 

.Διακόψτε το κάπνισμα

.Μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ

.Καταναλώνετε  πολλά υγρά

.Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας

.Μειώστε την ποσότητα λίπους που λαμβάνετε στα γεύματα

.Μειώστε την ποσότητα των γευμάτων

.Μην ξαπλώνετε στον κρεβάτι αμέσως μετά το γεύμα

.Προσπαθείστε να μην τρώτε βιαστικά, καθώς η διαδικασία της πέψης ξεκινά από το στόμα μας. Τρώτε αργά και μασάτε καλά κάθε μπουκιά

.Βάλτε την άσκηση στη καθημερινότητά σας. Προσπαθήστε να ασκείστε ήπια τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.

Εάν χρειαστεί, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή με αντιόξινα, ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης και αναστολείς αντλίας  πρωτονίων (PPIs). Η νέα πρόταση στην αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας, σύμφωνα με τον κ. Συμβουλάκη, είναι τα κατασταλτικά της παλιδρόμησης. Τα φάρμακα αυτά δημιουργούν μια προστατευτική γέλη, που επικαλύπτει το acid pocket, αποτρέποντας την επαφή του οξέος με τον οισοφαγικό βλεννογόνο.