Η ονυχομυκητίαση είναι μια συχνή λοίμωξη των νυχιών από μύκητες. Μπορεί να προσβληθούν όλα τα νύχια, στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις εντοπίζεται στα νύχια των ποδιών, λόγω των συνθηκών μέσα στις κάλτσες και στα παπούτσια. 

Δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα, αλλά λοίμωξη, που δημιουργεί πάχυνση των νυχιών, δυσχρωμία (το νύχι αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο), ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, η θεραπεία με το Nd:YAG Laser στα 1064nm, οδηγεί στην εξάλειψη της ονυχομυκητίασης, στην ανάπτυξη υγιούς νυχιού, ακόμα και στις πιο προχωρημένες καταστάσεις, καθώς και στο γεγονός ότι πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας παρουσίασαν η δερματολόγος – αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine, η δερματολόγος – αφροδισιολόγος, αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια της κλινικής Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη και η γιατρός Δρ. Δήμητρα Ζαφειράτου.

«Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της θεραπείας είναι εντυπωσιακά, καθώς έχουμε πλήρη εξάλειψη της ονυχομυκητίασης μετά από έξι συνεδρίες. Ωστόσο πιστεύουμε ότι απαιτούνται επιπλέον μελέτες για την πλήρη εκτίμηση του κλινικού οφέλους της θεραπείας, καθώς και για τη μέγιστη βελτίωση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου» δήλωσε η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.                           

Στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η δυνατότητα θεραπείας της ονυχομυκητίασης με τη χρήση του Nd:YAG Laser 1064nm, με διάρκεια παλμού 0,5msκαι διάμετρο δέσμης στα 6 mm. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 57 ασθενείς και σε όλους έγινε λήψη καλλιέργειας πριν από την έναρξη, αλλά και μετά το τέλος της θεραπείας. Περίπου το 85% των ασθενών είχε, ήδη, υποβληθεί παλαιότερα σε άλλες θεραπείες για την ονυχομυκητίαση, χωρίς κάποια σημαντική κλινική βελτίωση.

 Το θεραπευτικό πλάνο περιελάμβανε έξι θεραπείες με το laserNd:YAG, ανά μήνα. Η αξιολόγηση έγινε έναν μήνα μετά την τελευταία θεραπεία και περιελάμβανε την κλινική εκτίμηση και τη λήψη δείγματος για καλλιέργεια. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με το Nd:YAG Laser, οδηγεί στην εξάλειψη της ονυχομυκητίασης και στην ανάπτυξη υγιούς νυχιού.

Οι δερματολόγοι συνιστούν μέτρα προστασίας για την αποφυγή  της μόλυνσης.

  • Οι διαβητικοί ή αυτοί που πάσχουν από ψωρίαση ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες του γιατρού τους
  • Αποφεύγουμε να περπατάμε με γυμνά πόδια σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. τα αποδυτήρια-γυμναστήρια.
  • Φοράμε παπούτσια με ανατομική στήριξη και με πλατύ πέλμα
  • Προτιμούμε τις βαμβακερές κάλτσες και τις αλλάζουμε αμέσως, όταν ιδρώνουν  τα πόδια μας
  • Κόβουμε συχνά τα νύχια μας και καθαρίζουμε τις περιοχές που έχουν πάχυνση
  • Δεν χρησιμοποιούμε τα ίδια εργαλεία κοπής στα προσβεβλημένα και στα υγιή νύχια