Το σύνολο των απολυμένων γιατρών του ΠΕΔΥ (1η ΥΠΕ) δικαιώθηκε τελικά δικαστικά και έτσι όλοι τους επιστρέφουν στην εργασία, του σημειώνει ανακοίνωση Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ -ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ). 
Ειδικότερα, με δικαστική απόφαση (1217/2016) που δημοσιεύτηκε χθες, 13.7.2016, το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε 187 απολυμένους γιατρούς του ΠΕΔΥ (1η ΥΠΕ). Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 1009/2016 του ιδίου Δικαστηρίου με την οποία είχαν δικαιωθεί άλλοι 36 απολυμένοι ιατροί (1η ΥΠΕ). 

Έτσι, όλοι οι απολυμένοι ιατροί της 1ης ΥΠΕ, που προσέφυγαν δικαστικά (συνολικά 223) δικαιώθηκαν και μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μέχρι την έκδοση απόφασης του Εφετείου.  Σημειώνεται ότι πρόκειται για αποφάσεις επί τακτικών αγωγών και όχι ασφαλιστικών μέτρων. Ήδη η νομολογία που έχει σχηματιστεί είναι πάγια. 

Η ομοσπονδία αναφέρει ότι με αυτή την απόφαση, «οι απολύσεις του πρώην υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη ήταν αντισυνταγματικές και δεν μπορούν να διασωθούν».
Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να λάβει υπόψη το γεγονός αυτό στη νομοθετική πρωτοβουλία που προτίθεται να λάβει, και να παραλείψει την απαράδεκτη προϋπόθεση παραίτησης των γιατρών από όλες τις υπέρ αυτών εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις, που έχει περιλάβει στην παρ. 4ββ του άρθρου 28 του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία, ώστε να ενισχυθούν οι Μονάδες της ΠΦΥ που με το Νόμο 4238 διαλύονται καθημερινά και απερίσπαστοι να εργαστούμε όλοι οι γιατροί για το καλό της κοινωνίας».