Στην Ελλάδα της κρίσης πολλές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και αναβιώνουν στιγμές του παρελθόντος, αφού αναγκάζονται να γεννήσουν χωρίς να έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Όμως δεν είναι τυχαίο ότι οι παλιοί έλεγαν "στην εγκυμοσύνη και στη γέννα είναι μαζί με τη γυναίκα ο Θεός και ο γιατρός", μιας και πρόκειται για μια σπουδαία διαδικασία που, όμως, εάν δεν γίνει στις κατάλληλες συνθήκες, κρύβει πολλούς κινδύνους τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό.

Ένα σημαντικό από κοινωνικής αλλά και οικονομικής πλευράς διετές πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε 8.400 εγκύους και νεογνά, με χρηματοδότηση 750.000 δολαρίων και το οποίο "σφραγίστηκε", ήδη, από την κυβέρνηση, πρόκειται να υλοποιήσουν οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με την φαρμακευτική MSD.

Όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου κ.κ. Νικήτας Κανάκης και Ηρώ Βαρσαμή, η ομάδα που θα αναλάβει να τρέξει το πρόγραμμα, θα βρίσκεται στις εγκύους, αλλά και στις πρόσφυγες (στις ίδιες και στα παιδιά τους), όχι μόνο στα camps και στα hot spots, αλλά και αφότου γεννήσουν μετά από δύο ή τρεις μήνες.

"Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να υπερκαλύψουμε το δημόσιο σύστημα, αλλά να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανάκης.

Να σημειωθεί ότι η οικονομική διαχείριση του προγράμματος θα γίνει αποκλειστικά από τους Γιατρούς του Κόσμου.

"Κάθε δύο λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, δηλαδή περίπου 800 γυναίκες την ημέρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν είχαν αποφευχθεί, εάν οι γυναίκες είχαν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για την μητρότητα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο όπου καμία μητέρα δεν θα χάνει τη ζωή της κατά τη διάρκεια του τοκετού; Εμείς μπορούμε. Αυτή είναι η παγκόσμια δέσμευση του προγράμματος MSD For Mothers" ανέφερε συγκινημένος ο επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος «MSD for Mothers» κ. Ναβίν Ράο.

Τα νέα στοιχεία

Όσον αφορά στη μητρική και στη βρεφική υγεία, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν αύξηση του αριθμού των ελλιποβαρών νεογνών πάνω από 16% μεταξύ 2008 και 2011. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή το 2014 καταγράφηκαν στη χώρα μας 79.975 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 86,8%) και 12.173 από αλλοδαπές (ποσοστό 13,2%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2013 ήταν 80.940 (ποσοστό 86,0%) και 13.194 (ποσοστό 14,0%). Οι γεννήσεις εκτός γάμου το 2014, σε απόλυτους αριθμούς, παρουσίασαν αύξηση 13,1% σε σχέση με το 2013 και ανήλθαν σε 7.165 (ποσοστό 7,8% επί του συνόλου των γεννήσεων) από 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου) που ήταν το 2013.

«Οι έγκυοι και τα παιδιά αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους Γιατρούς του Κόσμου, καθώς είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας. Η εγκυμοσύνη, όπως και η παιδική ηλικία, δεν είναι πρόβλημα. Έχει προβλήματα. Αυτό που επιθυμούμε είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα μπορεί να φέρει με ασφάλεια στον κόσμο ένα παιδί και να το υποστηρίξει και μετά. Τον στόχο αυτό μπορούμε να τον πετύχουμε με το πρόγραμμα "Μητέρα & Παιδί", σε συνέχεια όλων όσων έχουμε κάνει μέχρι στιγμής" ανέφερε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα κ. Νικήτας Κανάκης.