Είναι η πρώτη περίπτωση που αφορά στη μετάδοση του επικίνδυνου ιού από γυναίκα σε άνδρα και προστίθεται, κι αυτή, στη μακριά, πλέον, λίστα των τρόπων μετάδοσης του Ζίκα, που εξακολουθεί να διασπείρεται, σπέρνοντας τον φόβο.

Μέχρι τώρα είχαν αναφερθεί κρούσματα μετάδοσης μέσω σεξουαλικής επαφής από άνδρες σε γυναίκες. Αυτή τη φορά η 20χρονη κοπέλα επέστρεψε από ταξίδι της σε περιοχή, όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα, και την ημέρα της επιστροφής της στις ΗΠΑ παρουσίασε πονοκέφαλο, κράμπες, πυρετό, κόπωση, δερματικό εξάνθημα και άλλα συμπτώματα, τα οποία, όμως, δεν την εμπόδισαν να κάνει την ίδια μέρα κολπικό σεξ με τον σύντροφό της, ο οποίος δεν βρισκόταν στο ταξίδι μαζί της.

Μία εβδομάδα αργότερα ο νεαρός εκδήλωσε τα ίδια συμπτώματα, τα οποία, όπως αποδείχτηκε, οφείλονταν στον Ζίκα. Πλέον και οι δύο έχουν αναρρώσει, αφού η λοίμωξη από τον ιό συνήθως είναι παροδική, γράφουν οι ειδικοί στην επιθεώρηση «Morbidity and Mortality WeeklyReport», την οποία εκδίδουν τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC).

Οι Αμερικανοί ειδικοί συστήνουν στις εγκύους, που οι σύντροφοί τους επισκέπτονται περιοχές, όπου ενδημεί ο ο ιός, να κάνουν σεξ με προφυλάξεις σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ανάλογες είναι οι συστάσεις και για εγκύους που έχουν ερωτικές σχέσεις με γυναίκες, παρόλο που, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά μόλυνσης από γυναίκα σε γυναίκα.

Να θυμίσουμε ότι όταν ο ιός Ζίκα μολύνει εγκύους, ελλοχεύει κίνδυνος για την ανάπτυξη των εμβρύων, αφού σχετίζεται με νευρολογικές επιπλοκές όπως η μικροκεφαλία, το σύνδρομο Guillain-Barre κ.ά.