Η διάγνωση του προδιαβήτη σημαίνει ότι ένα άτομο έχει, μεν, επίπεδα σακχάρου πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αλλά όχι ακόμα τόσο υψηλά, ώστε να θεωρηθεί πως πάσχει από διαβήτη.

Και παρόλο που εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί "μα, καλά, δεν παίζει ρόλο ότι έχω υγιές βάρος;", φαίνεται ότι αυτό που παίζει ρόλο είναι η κατανομή του λίπους, αν, για παράδειγμα, είναι συγκεντρωμένο στην περιοχή της κοιλιάς.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Annals of Family Medicine», εξέτασαν στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι το 18,5% των ατόμων ηλικίας άνω των 20 ετών, που έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος, έχει επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) από 5,7% έως 6,4%. Η HbA1c είναι δείκτης των επιπέδων του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες. Τα συγκεκριμένα επίπεδα αντιστοιχούν στον προδιαβήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA). Κάτω από 5,7% σημαίνει υγιή επίπεδα σακχάρου και πάνω από 6,4% σημαίνει ότι το άτομο είναι διαβητικό.

Μεταξύ των εθελοντών ηλικίας 45 ετών και άνω, το ποσοστό όσων ήταν προδιαβητικοί ήταν 33,1%.

«Τα ευρήματά μας είναι ισχυρά και υποδηλώνουν ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το τι είναι υγιές. Αυτό απαιτεί ριζικά μέτρα, ώστε να πάψουμε να θεωρούμε τον διαβήτη ως ένα πρόβλημα μόνο των υπέρβαρων και των παχύσαρκων ανθρώπων» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Άρτς Μάινους, καθηγητής διαχείρισης και πολιτικής υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Πάντως, όποιος βρίσκεται σε αυτό το στάδιο του προδιαβήτη, μπορεί με τις κατάλληλες προσαρμογές του τρόπου ζωής να αντιστρέψει την κατάσταση και να αποφύγει τον διαβήτη, λένε οι ειδικοί.