Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster ανέπτυξαν το πρώτο ευρείας προστασίας εμβόλιο ενάντια στα χλαμύδια.

Το συγκεκριμένο ΣΜΝ είναι ασυμπτωματικό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά αφορά σε 113 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και μπορεί να επιφέρει υπογονιμότητα, αλλά και τύφλωση.

Βρήκαν, λοιπόν, ένα αντιγόνο, γνωστό ως BD584, το οποίο δρα ενάντια στα χλαμύδια σαν εμβόλιο.

"Οι προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν είχαν αποτέλεσμα κι έτσι δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο για χρήση στους ανθρώπους" δήλωσε ο David Bulir, ο οποίος πήρε μόλις το διδακτορικό του και συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης.

"Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε τη μόλυνση που επιφέρουν τα χλαμύδια. Αυτή η μελέτη εντόπισε σημαντικά νέα αντιγόνα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή για την ελάττωση της ζημιάς στο αναπαραγωγικό σύστημα - επιπλοκές από την μη αντιμετώπιση του ΣΜΝ".

Στις δοκιμές στο εργαστήριο το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα μέχρι 95%. Παράλληλα μείωσε τις επιπλοκές στην υδροσάλπιγγα, δηλαδή την φραγή των σαλπιγγών, που προκαλείται από την μόλυνση, σε ποσοστό 87,5%. Τα ευρήματα θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Vaccine και χρηματοδοτήθηκε από τα Ινστιτούτα Ερευνών για την Υγεία του Καναδά.