Το σύνδρομο Sjögren είναι ένα χρόνιο, συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας.

Θεωρείται το δεύτερο σε συχνότητα συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα μετά την ρευματοειδή αρθρίτιδα, προσβάλλοντας το 0,1% -0,3% του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τζιούφα, καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας ΕΚΠΑ και διευθυντή του Τμήματος Παθολογικής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝΣ «Λαϊκό», η συγκεκριμένη πάθηση αφορά στους εξωκρινείς αδένες και εμφανίζεται με ξηροστομία και ξηροφθαλμία. Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 ασθενείς με ξηροφθαλμία μπορεί να πάσχει από  το σύνδρομο Sjögren.

Άλλα όργανα που μπορεί να προσβάλει είναι το δέρμα, οι αρθρώσεις και πιο σπάνια το ήπαρ, οι νεφροί και οι πνεύμονες. Επιπλέον το 3% - 5% των ασθενών μπορεί να αναπτύξει λέμφωμα - η διόγκωση των παρωτίδων και η πορφύρα του δέρματος, που εμφανίζονται στην έναρξη της νόσου, είναι ξεκάθαροι προδιαθεσικοί παράγοντες.

"Η έγκαιρη διάγνωση και η υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τους ασθενείς με σύνδρομο Sjogren. Πολλές φορές είτε υποδιαγνώσκεται είτε παραβλέπεται. Δυστυχώς ένας ασθενής χρειάζεται κατά μέσο όρο 4,7 χρόνια για  να λάβει επίσημη διάγνωση" εξηγεί η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.

Το σύνδρομο  Sjögren μπορεί να εμφανίζεται μόνο του (πρωτοπαθές) ή να αλληλεπικαλύπτεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. 

Στο τμήμα της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ασθενών με σύνδρομο Sjögren. Γίνεται έρευνα και χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα για την διάγνωση και για τη θεραπεία του συνδρόμου. Η Παγκόσμια Ημέρα είναι κάθε χρόνο στις 23 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του Dr. Henrik Sjögren, του οφθαλμίατρου από την Σουηδία, που για πρώτη φορά διέγνωσε το νόσημα το 1933. 

Για περισσότερες πληροφορίες όποιος ενδιαφέρεται  μπορεί :