Το μαύρισμα κάτω από τη λάμπα είναι μια μόδα που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90. Τότε που το μαυρισμένο δέρμα θεωρείτο συνώνυμο της ομορφιάς και της κομψότητας.

Από τότε έχουν γίνει πολλά και οι δερματολόγοι δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι το σολάριουμ δεν είναι ασφαλές για την υγεία, ειδικά εάν κάποιος, που έχει, ήδη, μαυρίσει, κάνει και ηλιοθεραπεία χωρίς αντιηλιακό. Στον αντίποδα οι φανατικοί του... σπορ υποστηρίζουν ότι άμα το τεχνητό μαύρισμα γίνει σωστά και με μέτρο, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος.

Το θέμα είναι ότι η επιστημονική επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα της Ε.Ε. επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματα του σολάριουμ στην υγεία και ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό η χρήση των σολάριουμ - που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία είτε UVA ακτινοβολία - να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.

Μάλιστα ζήτησε από τα κράτη-μέλη να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται αφειδώς από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια. Επίσης ζήτησε από τη βιομηχανία να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και συμβουλές και προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν με τεχνητά μέσα.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει τους καταναλωτές για τα εξής:

Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία για τις συσκευές χαμηλής τάσης, το Ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας, ο κανονισμός για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος σε καταναλωτές.

Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη-μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:

- από άτομα κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν στο τεχνητό μαύρισμα

- από ανθρώπους με κρεατοελιές

- από όσους έχουν μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος

- από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες

Ο χρόνος παραμονής στο σολάριουμ εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας.

Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε με αυτόν τον τρόπο.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΚΕΠΚΑ, τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00-14:30.