Δεν έχουν περάσει παρά τρεις μέρες που υπογράφτηκε η νέα Υπουργική Απόφαση σχετικά με το νέο σύστημα έκδοσης παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και τελικά διαπιστώθηκε αδυναμία άμεσης εφαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί καθώς δεν υπήρξε σωστή συνεννόηση ανάμεσα στην ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τους κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων, στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, προστίθενται πεδία που αναγράφουν «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» και «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ» τα οποία πλέον ο θεράπων ιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει, αφού πρώτα έχει επιλέξει το πεδίο της Διεθνούς Ταξινόμησης της Νόσου. Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχει την υποχρέωση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης ως διαχειριστής της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατόπιν οδηγιών που οφείλει να λάβει από τον ΕΟΠΥΥ. Η εφαρμογή των κανόνων θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι χθες για να μπορούν οι γιατροί να συνταγογραφούν τις εξετάσεις από σήμερα. 

Όμως, όπως αναφέρει η πλευρά των γιατρών, η ΗΔΙΚΑ δεν διαθέτει τις σχετικές οδηγίες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η υλοποίηση των κανόνων και σε κάθε περίπτωση οι ιατροί δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά γεγονός που προκάλεσε ήδη μεγάλη αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αδυναμία αποδίδεται στο γεγονός ότι η Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε σχετικά εσπευσμένα και δεν ήταν έυκολα μέσα σε δύο μέρες η ΗΔΙΚΑ να μπορέσει να προσαρμοστεί. Σημειώνεται ακόμη ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν δεν είναι τα ίδια με αυτά που είχαν παρουσιαστεί το Φεβρουάριο, σε ανάλογη προσαρμογή του συστήματος. Τότε είχε ζητηθεί η εφαρμογή 8 νέων κανόνων, με τους 4 εξ αυτών να παραδίδονται σε διάστημα περίπου δύο μηνών. Για τους άλλους 4  ξεκίνησε συζήτηση για διευκρινήσεις που δεν ολοκληρώθηκε από το Πάσχα και μετά για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω φόρτου εργασίας στην ΗΔΙΚΑ αλλά και νέων απαιτήσεων όπως πχ  η κάλυψη των ανασφάλιστων. Πλέον η διαδικασία φαίνεται να μετατίθεται για τον Οκτώβριο, ίσως και αργότερα, με ότι αυτό μπορεί αν σημαίνει για τη σχετική δαπάνη αλλά και το clawback που θα κληθούν να καλύψουν οι εταιρείες διαγνωστικών κέντρων. 

Παρόμοια τεχνικά ζητήματα φαίνεται ότι ανέκυψαν και κατά την εφαρμογή του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων, το οποίο θα άρχιζε να ισχύει από σήμερα και στα φαρμακεία. Με νέα διορθωτική Υπουργική Απόφαση, η ημερομηνία έναρξης ισχύος μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 28/7.