Η κολπική μαρμαρυγή έχει λάβει στις μέρες μας επιδημικές διαστάσεις, με την επίπτωσή της να αυξάνεται, αποτελώντας ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Οι πάσχοντες λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τυχόν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Στην Ελλάδα τέτοια αγωγή λαμβάνουν καθημερινά πάνω από 130.000 ασθενείς. Όμως κάποιες φορές αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθούν επειγόντως για ένα κάταγμα, παραδείγματος χάριν, ή για σκωλικοειδίτιδα ή λόγω αιμορραγίας και πρέπει άμεσα να διακοπεί η αντιπηκτική δράση του φαρμάκου που παίρνουν - εν προκειμένω της δαβιγατράνης.

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, η ιδαρουσιζουμάμπη, μπορεί να αναστρέψει ταχύτατα την αντιπηκτική δράση του φαρμάκου και να σώσει τη ζωή του ασθενούς, καθώς επαναφέρει άμεσα την πηκτικότητα σε προ της λήψης αντιπηκτικών κατάσταση και ο ασθενής να χειρουργηθεί σαν να μην έπαιρνε αντιπηκτικά. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί σε ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου ειδικού παράγοντα αναστροφής, αυτές οι επείγουσες καταστάσεις μπορεί να συμβούν σε 1 στους 50 ασθενείς το έτος που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν επιλογές για την άμεση και ειδική αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης σε αυτές τις επείγουσες καταστάσεις και ελλόχευαν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία των ανθρώπων αυτών.

«Τα νεότερα αντιπηκτικά, έχοντας αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους μέσα από μεγάλες κλινικές μελέτες, αλλά και την καθημερινή κλινική πράξη, αποτελούν, πλέον, αγωγή ρουτίνας για την πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στους ασθενείς μας με κολπική μαρμαρυγή.

Η είσοδος του πρώτου ειδικού παράγοντα αναστροφής για ένα από αυτά αποτελεί σημαντική πρόοδο. Ασφαλώς η χρήση του παράγοντα αυτού θα είναι περιορισμένη και επιλεκτική, μιας και αφορά σε λίγα περιστατικά. Θα δώσει, όμως, σε γιατρούς και σε ασθενείς ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας και προστασίας» δήλωσε ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Visiting Professor of Medicine, Georgetown University, Washington DC, USA, Secretary of European Society Hypertension, αντιπρόεδρος ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας.

Το φάρμακο υπάρχει, ήδη, σε 90 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, μέσω της διαδικασίας έκτακτης εισαγωγής φαρμάκου από τον ΙΦΕΤ, με σχετική απόφαση του ΕΟΦ, ώστε να καλύπτονται αποτελεσματικά οι ανάγκες της δημόσιας υγείας. Έχει, ήδη, χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε δύο περιπτώσεις ασθενών που έπαιρναν δαβιγατράνη και χρειάστηκε να εισαχθούν στο χειρουργείο για την αντιμετώπιση επείγοντως ιατρικού προβλήματος. 

«Η ύπαρξη ενός παράγοντα με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει, για άλλη μια φορά, τα δεδομένα στην αντιπηκτική αγωγή των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, παρέχοντας στον θεράποντα γιατρό, όχι μόνο ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση επειγόντων καταστάσεων, αλλά, κυρίως, αίροντας και την τελευταία επιφύλαξη γιατρών και ασθενών για τη χορήγηση αντιπηκτικών» σχολιάζει σε άρθρο του στο επιστημονικό έντυπο Brain ο καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης, Πάνος Βάρδας