Τα τελευταία χρόνια για κοινωνικούς κυρίως, αλλά και όχι μόνο, λόγους, πάρα πολλές γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν παιδί. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που κατάφεραν, με λιγότερη ή περισσότερη προσπάθεια, να γίνουν μητέρες μετά την ηλικία των 40 χρόνων, όταν οι περισσότερες ενδείξεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές προς την κατεύθυνση αυτή.

Διότι ο γυναικείος οργανισμός "γηράσκει" και η ικανότητα παραγωγής ωαρίων και, κατ' επέκταση τεκνοποίησης, μειώνονται κατακόρυφα με το πέρασμα των ετών. Αυτός είναι και ο λόγος που σε αυτές τις ηλικίες οι επίδοξες μητέρες ακολουθούν κάποια από τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Επιστήμονες από την Ελλάδα υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αντιστρέψουν με επιτυχία την εμμηνόπαυση, "ανανεώνοντας" τις "γερασμένες" ωοθήκες των γυναικών.

Λένε ότι η τεχνική που χρησιμοποίησαν βοήθησε τις γυναίκες να αρχίσουν πάλι να παράγουν ωάρια και επανεκκίνησε την έμμηνο ρύση τους. Μάλιστα μία γυναίκα απέκτησε έμμηνο ρύση έπειτα από πέντε χρόνια διακοπής, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό New Scientist.

"Η θεραπεία παρέχει ένα παράθυρο ελπίδας ότι οι εμμηνοπαυσικές γυναίκες θα μπορούν να μένουν έγκυοι, χρησιμοποιώντας το δικό τους γενετικό υλικό" δήλωσε ο Δρ Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, γυναικολόγος στην κλινική γονιμότητας Γένεσις της Αθήνας, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέπτυξε τη μέθοδο.

Η μέθοδος λέγεται PRP. Βασίζεται σε παράγοντες που απομονώνονται από το ανθρώπινο αίμα και στη συνέχεια υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία, για να παραχθεί πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Το πλάσμα αυτό είναι ουσιαστικά συμπυκνωμένο μίγμα ουσιών του αίματος, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κυττάρων και μπορεί να διεγείρουν την αναγέννηση των ιστών.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).

Η τεχνική εφαρμόστηκε δοκιμαστικά σε περίπου 30 γυναίκες, ηλικίας από 46 έως 49 ετών, και ήταν αποτελεσματική περίπου στα δύο τρίτα των περιπτώσεων. Οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν ωάρια και να τα γονιμοποιήσουν με εξωσωματική, μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν προχωρήσει στην εμφύτευσή τους στη μήτρα.

Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί για δημοσίευση, άρα θεωρείται ακόμη προκαταρκτική, σύμφωνα με τους παγκόσμιους κανόνες ιατρικής έρευνας. Άλλοι ερευνητές, πάντως, εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την ασφάλεια της τεχνικής, υποστηρίζοντας ότι τα πειράματα θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πρώτα σε πειραματόζωα.

"Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες μελέτες για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία" κατέληξε ο κ. Σφακιανούδης, σχολιάζοντας το θέμα στο περιοδικό New Scientist.