Ο 57χρονος Chris King δήλωσε ότι αισθάνεται "ολοκληρωμένος και πάλι". Μάλιστα ανυπομονεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, να κρατήσει ένα μπουκάλι παγωμένη μπύρα και να φορέσει ξανά πουκάμισα με αληθινά κουμπιά.

Ο ασθενής είναι σε φάση ανάρρωσης στο ειδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Χεριών του Γενικού Νοσοκομείου του Leeds.

Τα χέρια προέρχονται από έναν άλλο άνδρα, η οικογένεια του οποίου αποφάσισε να τα δωρίσει για μεταμόσχευση, μαζί με άλλα όργανά του. 

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας Dr Simon Kay: "Η επέμβαση είναι μοναδική, διότι για πρώτη φορά δεν έγινε ολική μεταμόσχευση άκρας χείρας, αλλά μεταμοσχεύθηκε το τμήμα της άκρας χείρας από σχεδόν το μέσον της παλάμης και κάτω".

Ο ασθενής δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του, αφού δεν σταματά να θαυμάζει τα χέρια του, λέγοντας: "Φαίνονται καταπληκτικά. Είναι στ' αλήθεια τα δικά μου χέρια. Μέσα τους κυλάει το αίμα μου... Μου ταιριάζουν "γάντι". Και ανασύρουν μνήμες, καθώς, από το ατύχημα και μετά, δεν μπορούσα να θυμηθώ πώς ήταν να έχω χέρια" δηλώνει, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση.

Σε αντίθεση με τις μεταμοσχεύσεις εσωτερικών οργάνων, αυτές των άκρων πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάζουν στον ασθενή, γιατί τα χέρια είναι κάτι που συνεχώς το βλέπει ο ίδιος και οι γύρω του, επομένως δεν μπορεί να είναι παράταιρα.

Ο κ. Κινγκ έχασε τα χέρια του σε ατύχημα με πρέσα μετάλλων πριν από τρία χρόνια. Τώρα, λίγες μόλις, μέρες μετά την μεταμόσχευση, μπορεί ήδη να κινεί τα δάκτυλά του και ανυπομονεί να αφαιρέσουν οι γιατροί τους νάρθηκες, που ακινητοποιούν τα νέα του χέρια, για να τα χρησιμοποιήσει εξ ολοκλήρου.

Η ίδια χειρουργική ομάδα είχε κάνει την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση χεριού στη Βρετανία το 2012.